Energia

Garzón anuncia que el Govern estudia reduir l’IVA de la llum del 21% al 10%

Des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Ministeri d’Hisenda diuen que «tots» els impostos estan sota la seva anàlisi

El PSOE defensa que eliminar l’impost a la generació augmentarà els càrrecs i «no se sap si disminuirà la factura»

Un técnico revisa los contadores de electricidad

Un técnico revisa los contadores de electricidad / Archivo

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Miguel Ángel Rodríguez

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha revelat aquest dimecres que entre les «mesures provisionals» que estudia el Govern per reduir la factura de la llum hi ha la de reduir l’IVA del 21% al 10%. «Atacarem aquest problema i aquest fenomen complex des de múltiples direccions. Estic parlant de l’IVA i d’una revisió possible i hipotètica del 21% al 10% i estic parlant d’una revisió del conjunt de la fiscalitat [...] mentre entren en vigor les reformes estructurals que estem mirant de posar en marxa a la celeritat més gran», ha dit el ministre en la Comissió del ram.

Declaracions que arriben un dia després que la ministra per a la Transició Ecològica anunciés que el Govern no descarta «tornar a suspendre algun dels elements fiscals amb caràcter provisional» per mitigar una pujada de preus a la factura. L’IVA de la llum mai s’ha suspès anteriorment, mentre el 2018 sí que es va eliminar durant sis mesos l’impost a la generació elèctrica, que grava amb un 7% la producció i el cost del qual les companyies elèctriques repercuteixen als consumidors, després que aquell estiu la llum se situés en l’entorn dels 60-70 euros el megawatt-hora.

No obstant, el parlamentari socialista Germán Renau ha refredat la possibilitat de tocar aquest impost aquest dimecres a l’assegurar que aquesta mesura augmentaria un 10% els càrrecs del rebut de la llum i no «se sap si disminuirà la factura», segons ha defensat en resposta a la iniciativa presentada pel Partit Popular en el Congrés per reduir l’impost a la generació elèctrica del 7% al 0%.

«Generaria un dèficit de 1.300 milions d’euros del sistema elèctric» i «pujarà els càrrecs a la factura un 10%», ha dit Renau en la seva interlocució prèvia a la votació d’una iniciativa que serà recolzada, segons ha avançat els grups, per Vox, Ciutadans i el PNB, i rebutjada pel PSOE, Unides Podem i Més País-Equo.

Des del Ministeri per a la Transició Ecològica es remeten a les declaracions de dimarts de Ribera, sense concretar quins serien els impostos afectats; el mateix que el Ministeri d’Hisenda, que assenyala que «s’estan analitzant tots els impostos que afecten la llum i això inclou l’IVA», segons informa Rosa María Sánchez. A més de l’impost a la generació i l’IVA, la factura de la llum també està afectada per l’Impost Especial a l’Electricitat del 5,11%.

Accelerar la retallada a la sobreretribució

Garzón també ha anunciat que el Govern estudia «accelerar l’entrada en vigor» la retallada a la sobreretribució que reben les centrals nuclears i hidràuliques pels dividends de CO2 via decret de llei urgent «justificat per la situació actual de la factura de la llum», una petició que havia fet precisament uns minuts abans el seu company de partit, Juantxo López de Uralde, en la Comissió per a la Transició Ecològica.

Notícies relacionades

El Consell de Ministres, que formen el PSOE i Podem, va aprovar fa unes setmanes un avantprojecte de llei per reduir en un 90% els beneficis extra que les centrals no emissores prèvies al 2005 reben amb l’alça dels drets d’emissió de CO que estan disparant el preu de l’electricitat en el mercat a l’engròs, fet que suposa una tramitació lenta que provoca que no sigui previsible que es pugui posar en marxa aquesta mesura abans de l’última part de l’any.

«Creiem que s’han d’adoptar mesures que vagin cap a la reestructuració d’aquest sistema oligopòlic i, per això, no n’hi ha prou amb una reducció fiscal com a mesura d’emergència. [...] Creiem que retallar els beneficis de les elèctriques no ha de ser un avantprojecte sinó un reial decret», ha assegurat el representant del grup morat, Juantxo López de Uralde.