Energia

Nova tarifa de la llum: 10 claus per estalviar a la factura

A partir d’aquest dilluns els consumidors tindran tres períodes horaris i dues potències elèctriques

5
Es llegeix en minuts

A partir d’aquest dilluns, es posa en marxa una nova factura de la llum per als consumidors domèstics que distingeix tres períodes horaris i possibilita tenir dues potències. L’objectiu del canvi, lluny de ser abaratir el rebut, consisteix a traslladar el consum de les hores de més demanda (durant el dia entre setmana) a les de menys (a la nit i el cap de setmana), segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), encarregada del seu disseny juntament amb el Govern. Però si el consumidor vol estalviar, a partir d’ara haurà de conèixer molt millor el seu consum, planificar-se i ser més eficient.

Triar bé la tarifa



La primera clau per estalviar en la llum és triar bé la tarifa elèctrica. A Espanya, hi ha més de 10 milions de llars que tenen contractat el preu regulat PVPC, en què aquests horaris i preus es traslladaran de forma automàtica a la seva pròxima factura. En canvi, hi ha més de 16 milions de llars que són al mercat lliure, on hi ha centenars de companyies diferents, cada una de les quals té llibertat per adaptar-se.

Per tant, el Govern recomana demanar informació a la comercialitzadora per saber com traslladaran a la factura aquestes modificacions i, una vegada rebuda aquesta informació, comparar la tarifa amb les de la resta del mercat, inclosa la tarifa regulada PVPC, a través del comparador de la CNMC. Segons un informe de la CNMC, els preus mitjans finals facturats al consumidor al mercat lliure el 2019 es van incrementar un 2% respecte a l’any 2018 per al consumidor mitjà domèstic de menys de 10 kW (3% més entre 2018 i 2017); mentre que per al consumidor acollit al PVPC es van reduir un 7% (un 2% entre el 2018 i el 2017).

Dues potències

A partir d’ara serà possible disposar de dos tipus de potència contractada, una per a hora punta (de 8.00 a 00.00) i una altra per a hora vall (de 00.00 a 08.00 i caps de setmana i dies festius). I això podria ser un avantatge per estalviar, ja que permet triar més potència a la nit per poder consumir més en un moment en què l’energia és més barata. Si el consumidor no fa cap canvi, el distribuïdor considerarà la mateixa potència per als dos períodes.

Ajustar la potència



La nova factura informarà dels pics de potència màxims, tant en horari punta com vall, i per tant l’usuari podrà ajustar bé la seva potència durant les hores més cares, més enllà d’escollir-ne una de diferent a la nit. És a dir, un consumidor que té una potència de 3,95 quilowatts i analitza la seva corba de càrrega i observa que en el període punta demanda 3,50 quilowatts i en el vall 2,3 quilowatts, pot ajustar la potència i obtenir un estalvi de 16,15 quilowatts a l’any, segons la CNMC.

Evitar les hores puntes



A partir d’ara importa més el «quan» que el «quant», per això, serà fonamental fer una planificació del consum d’electricitat durant el dia per mirar d’abaratir la factura a final de mes. I la clau serà evitar al màxim consumir en els períodes punta, que són un 95% més cars que els considerats vall. Per exemple, segons la CNMC, traslladar la planxa fora del període punta al pla pot disminuir en 38 euros a l’any el seu cost.


Concentrar el consum caps de setmana



A partir d’ara l’horari més barat per consumir electricitat serà a la nit i el cap de setmana. Per tant, una de les claus principals serà traslladar part dels consums diaris al cap de setmana, com planxar o cuinar plats per a la resta de la setmana. Segons l’OCU, si un usuari trasllada tot el seu consum (rentadora, rentaplats, forn, assecadora, termos elèctric i cuina elèctrica) en l’horari vall podria estalviar 573,83 euros a l’any.

Evitar simultaniejar consums



També serà important evitar l’encesa de tots els aparells elèctrics alhora (per exemple, rentadora i cuina o planxa), cosa que podria induir un estalvi d’entre 200 i 300 euros anuals, en l’escenari d’equipament amb potència mitjana, al permetre ajustar la potència contractada, segons la CNMC.


Informar-se sobre els electrodomèstics



A partir d’ara serà més important que mai conèixer la potència dels electrodomèstics. En general, els petits electrodomèstics que fan accions mecàniques com batre o trossejar tenen potències baixes. No obstant, els que produeixen calor, com poden ser la planxa o la torradora, tenen més potència i donen lloc a consums importants. Per exemple, segons l’IDAE, les planxes amb centre de planxament compacte estalvien fins un 46%, contra les planxes convencionals de vapor.


Carregar el cotxe elèctric a la nit



Un dels motius pels quals es fa aquest canvi de tarifes és impulsar l’ús del cotxe elèctric. Així, carregar el vehicle en horari nocturn té un cost de peatges i càrrecs estimat de 23 euros a l’any. En concret, la diferència entre carregar el vehicle elèctric a qualsevol hora del dia o a la nit supera els 300 euros a l’any, segons la CNMC.

Autoconsumir

Un altre dels objectius de la nova factura també serà impulsar l’autoconsum. Així, el consumidor pot contractar aquesta manera de produir i consumir energia amb panells solars i abocar part de l’energia que no utilitzi a la xarxa, aconseguint, així, un descompte a la seva factura.

Altres consells



Instal·lar il·luminació led o bombetes de baix consum, vigilar l’‘stand by’ (apagar els equips elèctrics que queden suspesos com la tele o l’ordinador i desendollar el carregador del mòbil quan no estigui carregant el telèfon), aprofitar les hores de llum o apagar els llums quan no estiguin en ús són altres dels consells de la CNMC per estalviar. També comprar electrodomèstics eficients, utilitzar els programes ECO de rentadora o rentaplats, regular el termòstat de la calefacció i de l’aire condicionat (idealment, 25ºC a l’estiu i 20ºC a l’hivern) o reduir la temperatura al rentar la roba pot ajudar a gastar menys a final de mes en electricitat.