A partir de l’1 de juny

Arriba la nova tarifa de llum: ¿A quina hora el preu serà més baix?

  • La tarifa més barata serà entre la mitjanit i les 8 del matí i els caps de setmana i dies festius

  • Segons la consultora Ingebau, el rebut pot elevar-se en 5 euros per a un milió de persones que tenen discriminació horària

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Dimarts 1 de juny es posarà en marxa una nova factura de la llum a Espanya que farà que el rebut depengui en gran manera de l’hora del dia a què els usuaris fan el consum. És a dir, serà molt més barat posar una rentadora un cap de setmana que fer-ho un dilluns a les 11 del matí. L’objectiu no és reduir el preu de l’electricitat que paguen els consumidors, sinó evitar tensar la xarxa traslladant el consum de les hores amb més demanda a les hores amb menys. I, per a això, s’ha dissenyat un nou mecanisme per donar un senyal de preus a l’usuari a fi que aquest sigui més eficient.

Els qui més notaran el nou sistema al seu rebut seran els 10,7 milions de llars del mercat regulat. Tots ells, sense excepció, tindran discriminació de preus (punta, plana i vall) en tres períodes. El període punta, en què el cost dels peatges i els càrrecs serà més alt, estarà comprès entre les 10 i les 14 hores i les 18 i 22 hores; el tram pla (un 69% més barat) se situarà entre les 8 i les 10 hores, les 14 i les 18 hores i entre les 22 i 24 hores; i la tarifa vall (un 95% més barata que la punta) s’ubicarà entre mitjanit i les 8 del matí i s’aplicarà durant totes les hores dels caps de setmana i dies festius.

«Consumir en hora punta serà 2,5 vegades més car que en plana i en plana 1,7 vegades més car que en vall», afirma Mario Berná, soci de la consultora especialitzada en energia Ingebau. «Hi ha molta diferència entre les hores cares i les hores barates», diu. Segons el Govern el preu de la factura no variarà per als consumidors a partir de dimarts que ve, ni per a bé o per a mal, i només beneficiarà a la llarga els qui siguin capaços de traslladar el seu consum energètic a les hores vall.

No obstant, segons els càlculs d’Ingebau, el canvi es podria traduir en el fet que un consumidor mitjà veurà reduït el seu rebut en 1,3 euros al mes de mitjana, però els qui actualment tenen discriminació horària (1,2 milions de llars), és a dir, ja fan una gestió eficient del seu consum, tindran una factura 5 euros de mitjana més de cara al mes.

Mercat liberalitzat

Aquesta reforma es produeix després d’un canvi en la metodologia de càlcul dels peatges (cost de la xarxa de transport i distribució) i càrrecs (cost de les primes a les renovables, extrapeninsulars i dèficit acumulat del sistema elèctric) que els consumidors paguen al rebut de la llum juntament amb el preu de l’electricitat, els impostos i el lloguer del comptador.

Els 16 milions de llars que són al mercat lliure, en què els consumidors tenen un preu acordat amb la seva comercialitzadora, la companyia pot ser que no els traslladi aquest canvi, segons fonts del Govern. «El que els aconsellem és que mirin la seva factura, termes i condicions, mirin quin terme fix o variable li repercuteix la comercialitzadora al seu mercat i comparin quant pagaria en PVPC [preu voluntari per al petit Cconsumidor]», diuen des de l’Executiu.

En conjunt, i si el client no canvia les seves pautes de consum, la universalització de la discriminació horària beneficiarà els 19 milions de consumidors domèstics que ara no la tenien, però encarirà la llum per als 10 milions que sí que l’havien contractat. Per als primers, el component regulat de la factura es reduirà un 6,7%, mentre que per als segons augmentarà lleument, en uns dos euros al mes, segons fonts de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) citades per EFE.

Potències i factura

Notícies relacionades

L’altra clau que afectarà el rebut final rau en el fet que l’usuari podrà tenir dues potències diferents, una per al període de més demanda i una altra per a les hores vall. La potència determina el nombre d’aparells elèctrics que es poden utilitzar alhora en un punt de subministrament i es mesura en quilowatts. Tenir-ne dos serveix, per exemple, per a aquells consumidors que tenen un cotxe elèctric i volen carregar-lo a casa seva, ja que podran beneficiar-se de contractar una potència superior a la nit i el cap de setmana i mantenir la potència habitual la resta del dia, cosa que evita pagar el sobrecost d’aquesta potència extra. Si el consumidor no sol·licita aquest canvi se li mantindrà la mateixa potència que té actualment en els dos períodes.

A més dels components del rebut, el disseny de la factura mensual dels consumidors del mercat regulat també introduirà a partir de juny algunes diferències. Es limitarà a només dues pàgines i inclourà alguna novetat com la compensació per abocar energia a la xarxa per als qui tinguin autoconsum a casa. A més, incorpora un codi QR que redirigirà els usuaris directament al comparador de tarifes de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè, sense haver d’introduir cap dada, puguin fer una comparació de la seva despesa amb un ventall molt representatiu de les tarifes que hi ha al mercat (lliures i regulades) amb l’objectiu que de forma senzilla pugui escollir la tarifa que millor s’ajusta al seu consum.