‘Diàlegs per a la reconstrucció’

El «‘lobby’ econòmic de l’Hospitalet» advoca per una sortida publicoprivada de la crisi

  • L’alcaldessa Núria Marín acull un cicle de conferències amb màxims representants de la GSMA, Fira de Barcelona, Puig, Red Eléctrica, Seat o Agbar

El «‘lobby’ econòmic de l’Hospitalet» advoca per una sortida publicoprivada de la crisi

Cedida

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sortida de la crisi de la Covid sorgirà de la suma de la iniciativa pública i privada o no serà. És el principal missatge en què ha coincidit «el ‘lobby’ econòmic de l’Hospitalet», tal com els ha batejat l’alcaldessa Núria Marín, cicerone aquest dimecres d’una reunió de notables del món econòmic que s’ha donat cita per reflexionar sobre com encarar la reconstrucció de l’economia post-Covid. En la primera de les conferències ‘Diàlegs per a la reconstrucció’ hi han participat representants de primera línia de la GSMA, Fira de Barcelona, Puig, Red Eléctrica, Seat o Agbar, entre d’altres.

«Ens ajuntem el ‘lobby’ econòmic de l’Hospitalet», per «reflexionar com superem aquesta crisi» i «quin és el paper que han de tenir les ciutats i el conjunt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona», ha explicat l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Entre el presencial i el virtual, l’alcaldessa s’ha envoltat de primeres espases del món empresarial vinculades directament amb la segona ciutat de Catalunya, un dia d’agendes complicades, amb la plana major del poder econòmic pendent de l’acte per reivindicar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. 

«Hem de tornar al negoci, tornar a reunir-nos i tornar a l’Hospitalet. [...] I hem de fer-ho de la mà, perquè els amics s’ajuden», ha invocat el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman. El Mobile World Congress és a tres setmanes de celebrar la seva primera edició post-Covid, a pocs metres de l’hotel Porta Fira, on aquest dimecres ha tingut lloc la conferència hospitalenca. Un esdeveniment que es preveu a mig gas, en comparació amb altres anys, però que els organitzadors encaren com una de les primeres proves de foc per tornar als macroesdeveniments i rellançar el turisme de negocis. «A Fira estem preparats», ha assegurat el seu president, Pau Relats.

Les aliances on s’entremesclin el capital públic i privat són la clau, segons ha apuntat Relats, per poder traçar «estratègies a mitjà i llarg termini». En aquest sentit, Marín ha reivindicat el paper de l’Administració com a líder i tractor en aquestes inversions, per «evitar errors del passat» i posar els seus beneficis al servei de l’interès general. «Volem liderar», ha proclamat. Un exemple d’això l’ha exposat la gerent territorial de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Montserrat Figuerola, amb el clúster biomèdic de Bellvitge: Un projecte compartit amb l’ajuntament amb «l’objectiu comú d’atraure empreses amb capacitat d’innovació», ha afirmat.

A diferència de les anteriors reconversions econòmiques, la que vingui després de la crisi del coronavirus s’ha d’erigir sobre la sostenibilitat, el digital i la igualtat i la inclusió, segons ha apuntat la consellera delegada de BBES, Bisila Bokoko. «Cooperar i posar al centre les persones és l’únic camí», ha insistit l’acabat de nomenar conseller delegat d’Agbar, Felipe Campos.   

Transició ecològica i de l’ocupació

Notícies relacionades

La reducció dels nivells de contaminació, la reutilització de recursos i el reciclatge de residus han sigut consensos transversals i condicions sine qua non compartits pels diferents actors. No obstant, amb aquest afany aristotèlic pel terme mitjà, el president del comitè d’empresa de Seat i de la UGT de Catalunya, Matías Carnero, ha alertat de la necessitat de compassar aquesta transició ecològica, amb una transició laboral. «Hem de reinventar noves funcions de serveis per ressituar els treballadors», si no «hi pot haver greus repercussions socials», ha alertat.

Un altre element compartit entre els ponents, amb l’objecte d’aquesta col·laboració publicoprivada, ha sigut el diàleg entre actors per pactar tant les trobades com els desacords. Conscients alguns dels presents que no sempre aniran de la mà els interessos de totes les parts, han reivindicat un diàleg permanent i una previsibilitat de les decisions futures. «Tot això ha d’estar en un marc legal i fiscal estable per invertir amb perspectives de futur», ha declarat el director general de Smart Infrastructure de Siemens a Espanya i Portugal, Fernando Silva