Proposta europea

Brussel·les recomana a Espanya una política fiscal prudent pel seu elevat endeutament

  • L’Executiu comunitari recomana mantenir la despesa corrent sota control

  • La Comissió Europea anuncia que mantindrà suspesos les regles del dèficit i el deute fins a 2023

Brussel·les recomana a Espanya una política fiscal prudent pel seu elevat endeutament
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’alt nivell de deute públic i privat i l’elevat atur continuen sent dues de les principals vulnerabilitats que continuen situant Espanya entre un dels 12 països de la Unió Europea amb desequilibris macroeconòmics, una situació que s’ha vist agreujada pels efectes de la pandèmia de coronavirus. Davant aquest panorama, la Comissió Europea recomana a Espanya –i a la resta de països amb elevat endeutament– que mantinguin una política fiscal «prudent» i aprofiti al màxim els fons de recuperació.

Segons Brussel·les, hi ha tres països que experimenten desequilibris macroeconòmics excessius –Xipre, Grècia i Itàlia– i nou amb desequilibris excessius. En aquest grup es torna a situar Espanya a causa de l’elevat endeutament extern i intern així com privat i públic en un context d’elevat atur. «El deute públic va augmentar substancialment el 2020 com a resultat de la recessió i de les mesures de suport implementades per esmorteir l’impacte de la crisi», tot i que «es preveu que disminueixi de manera més significativa l’any vinent», apunta la Comissió.

L’anàlisi també alerta de l’augment d’un atur que no començarà a caure fins a l’any que ve i recorda que assegurar la productivitat i la competitivitat continua sent importants. Per això, Espanya ha de respondre amb una «política fiscal prudent», cosa que significa, segons fonts comunitàries, mantenir la despesa corrent sota control i limitar el seu augment al 0,5% del PIB.

«La despesa pública s’ha d’utilitzar per invertir en educació o infraestructures, que no és el mateix que dedicar-lo a la despesa corrent», ha recordat el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni. L’Executiu comunitari confia ara que la posada en marxa del pla de recuperació de 750.000 milions d’euros ajudarà països com Espanya a reconduir aquests desequilibris i aprofitar al màxim les ajudes del fons, que deixaran a Espanya 69.500 milions d’euros.

Regles fiscals suspeses

Notícies relacionades

La nova advertència figura al paquet del semestre de primavera, presentat aquest dimecres per la Comissió Europea, que formalitza la decisió comunitària de mantenir suspeses les regles del dèficit i el deute públic fins al 2023. L’Executiu comunitari va anunciar les seves intencions de mantenir activa la clàusula de fuita del Pacte d’Estabilitat i Creixement a principis de març i, en vista de les previsions econòmiques de primavera, ha oficialitzat aquest dimecres la seva recomanació. Fins aleshores, la Comissió Europea recomana als estats membres que mantinguin la barra lliure en la despesa pública i que evitin una retirada prematura dels estímuls fiscals per continuar esmorteint l’impacte econòmic i social de la pandèmia de coronavirus i evitar posar en risc la incipient recuperació.

Amb les regles suspeses, significa que la Comissió Europea tampoc obrirà procediments de dèficit excessiu i que no establirà objectius quantitatius de dèficit i deute per als estats membres. Tot i així, segons l’anàlisi comunitaris, només Suècia, Dinamarca i Bulgària complirien amb l’objectiu de dèficit i només Suècia el del deute. «La recuperació continua sent desigual i la incertesa continua sent alta, de manera que la política econòmica ha de continuar donant suport tant el 2021 com el 2022», ha indicat Gentiloni. «Animem els estats membres que mantinguin polítiques fiscals favorables aquest any i el que ve, preservant la inversió pública i aprofitant al màxim el finançament del fons de recuperació i resiliència», ha afegit el vicepresident Valdis Dombrovkis.