Els efectes econòmics de la crisi

El Tresor aposta per recolzar la solvència de les empreses rendibles

  • Carlos San Basilio destaca que hi haurà companyies que són solvents però que han acumulat un excés de deute

  • L’AEB destaca que moltes empreses han acumulat fons que invertiran quan la incertesa desaparegui

46289250 601

46289250 601 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El director general del Tresor, Carlos San Basilio, ha assenyalat que les noves mesures de recolzament a l’economia s’han de dirigir a la solvència de les empreses, i ha apuntat a la conveniència de revisar el marc fiscal regulatori després de la pandèmia del coronavirus. En la jornada organitzada aquest dijous per l’Associació de Mercats Financers a Europa (AFME), el director general del Tresor ha posat en relleu la velocitat amb què les autoritats van reaccionar davant l’esclat de la crisi del coronavirus, coordinant-se amb les autoritats europees en la implantació de mesures.

Segons ha destacat, les mesures de recolzament a l’economia s’han anat adaptant en funció de l’evolució de la pandèmia, estant al principi molt centrades en garantir la liquiditat de les empreses, mentre que ara s’haurien d’enfocar a recolzar la seva solvència. «Veurem companyies que tenen problemes de solvència però que han sigut particularment rendibles abans del coronavirus, que no tenien problemes de solvència ni de rendibilitat el 2019 i que ara, amb la situació, poden tenir un excés de deute», ha explicat.

En aquest sentit, ha destacat que el Govern central va llançar una sèrie de mesures el mes de novembre passat per recolzar la solvència de les empreses espanyoles i ara treballa en un nou paquet.

El president de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, que ha moderat la conversa amb el director general del Tresor, ha apuntat que la banca ha sigut molt activa amb les línies de liquiditat, però també ha identificat un augment dels dipòsits. «Això indica que moltes empreses han actuat per precaució i ara invertiran aquesta liquiditat quan la incertesa desaparegui», ha apuntat.

Revisió del marc fiscal

D’altra banda, el director general del Tresor ha explicat que a curt termini es van abandonar els objectius de deute a causa de la necessitat d’ajudar l’economia i la societat a bregar amb la crisi. No obstant, de cara al mitjà termini San Basilio considera que s’hauria de reflexionar sobre un marc fiscal que està vigent des de finals dels anys 90.

Notícies relacionades

«Moltes coses han canviat, ara estem amb un marc fiscal difícil d’entendre i d’implementar. Hem de tenir en compte que les referències de finals dels 90 no han de ser les mateixes que les d’ara, probablement tindria sentit revisar-les», ha apuntat.

De la mateixa opinió és el president de l’AEB, que ha assegurat que hi ha marge per simplificar el marc fiscal actual. «Les regles ja eren complicades fa 25 anys i ara més, hi ha marge per a la simplificació», ha assegurat Roldán.

Temes:

Bancs