organismes empresarials

El Govern renova el conveni que facilita finançament a les cambres

L’acord, per quatre anys, serveix per pal·liar les carències financeres de les entitats

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, i el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Jaume Fàbrega, han firmat la renovació del conveni que assegura encàrrecs i, per tant, finançament a aquests organismes. L’acord, que suposa renovar el que es va establir el 2011 després de la supressió del recurs cameral que havien de pagar obligatòriament totes les empreses, es produeix, al seu torn, després que fracassés l’intent de garantir finançament a les cambres a través d’una regulació exprés abans de finalitzar la legislatura promoguda pels socis de l’Executiu català, JxCat i ERC.

En tot cas, el conveni, per un període de quatre anys, no estableix una quantitat específica, sinó que permet articular els diferents convenis entre les cambres de comerç catalanes i els departaments de la Generalitat. Tremosa ha recordat que la situació «precària de les finances de les cambres, sobretot de les petites, s’està prolongant des del 2008, quan l’estat espanyol va decidir retirar el seu finançament estructural».

Fàbrega, per la seva banda, s’ha alegrat que l’acord sigui vàlid «per a un període de quatre anys, fet que donarà estabilitat a la col·laboració entre Generalitat i el Consell de Cambres i permetrà continuar donant serveis directament a les empreses des del territori». Abans de deixar la presidència, Quim Torra, va aprovar, a més, una dotació de 2,5 milions per a les cambres catalanes, que es va entregar el desembre passat, segons fonts del Govern. Llavors el president tant de la Cambra de Barcelona, la principal de les 13 existents, com del consell, era Joan Canadell, que va encapçalar la llista independentista promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va guanyar les eleccions i que avui és candidat per les llista de JxCat.

Òrgans de seguiment

El nou text actualitza el conveni marc, firmat el 2011, i culmina la tasca iniciada el novembre del 2019, quan els òrgans de seguiment previstos pel mateix conveni marc van expressar la voluntat de posar al dia el model de relació entre l’administració catalana i les cambres, segons assenyala la Generalitat en el comunicat.

Notícies relacionades

«Aquest acord busca aconseguir la major eficiència possible en la implementació de projectes dirigits a la reactivació del teixit empresarial», especialment després de l’impacte de la Covid-19. També s’hi han incorporat millores, com la possibilitat que els convenis puguin tenir caràcter plurianual o l’ampliació dels instruments que es podran preveure per portar a terme les actuacions de col·laboració.

Les accions previstes en el conveni marc a realitzar per les cambres correspondran a les seves funcions públiques, fonamentalment als camps de la internacionalització, la formació i la competitivitat i sostenibilitat, i estaran relacionades amb els àmbits competencials dels departaments. A les cambres estan adscrites totes les empreses que exerceixen activitats comercials, industrials, de serveis o navilieres, cosa que suposa unes 680.000 empreses actives a tot el país.

Temes:

Govern