Turisme

Els gegants del turisme insten un rescat de 5.316 milions per a les pimes

  • Exceltur demana donar prioritat al sector en la vacunació per salvar l’estiu i ertos durant tot l’any

  • Les empreses retarden a l’any 2023 la recuperació del sector després del mal començament de l’any

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme es dessagna. Després d’un 2020 per oblidar, el 2021 comença de la pitjor de les maneres amb una previsió de caiguda de facturació de les empreses turístiques pròxima al 80% en el primer trimestre davant les restriccions de mobilitat a Espanya i altres països, segons el ‘lobby’ turístic Exceltur que integra grans empreses de tota la cadena de valor com Meliá, Iberia, Renfe o Mastercard. Aquests gegants insten el Govern a accelerar la vacunació i prioritzar els empleats del sector, per fer confiança als turistes; mantenir els ertos durant tot l’any; així com un pla de rescat econòmic amb ajuts directes institucionals de 5.316 milions d’euros a fons perdut, per evitar la desaparició de «milers» de petites i mitjanes empreses del sector.

«La gran esperança és que si les vacunes s’agiliten al màxim podran donar pas que a final del segon trimestre pugui repuntar una certa demanda espanyola i en el tercer trimestre una de més internacional», ha explicat el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda. Si això fos així, l’activitat econòmica del turisme arribaria a un valor de 96.369 milions d’euros al tancament de l’any, un 37,6% inferior a la generada el 2019, quan es va situar en els 154.487 milions d’euros i 48.800 milions més que el 2020, quan va caure en 106.000 milions d’euros. És a dir, el PIB turístic s’elevaria del 4,2% del 2020 al 8,9% el 2021, més de tres punts per sota del 2019.

Per a això, Espanya hauria d’accelerar la vacunació, ja que l’objectiu del Govern, a priori, és arribar a la immunitat de grup (70% de la societat vacunada) a finals d’estiu. En aquest cas, aquestes previsions d’Exceltur «podrien anar-se’n en orris». «Seria desitjable que un grup de dos milions d’empleats turístics fos vacunat després de les persones de risc», ha explicat Zoreda, deixant clar que això no implica establir «greuges comparatius» entre empreses. No obstant, el temps juga en contra, ja que segons ha precisat el vicepresident del ‘lobby’, «si al juny volem tenir demanda estrangera, com tard a finals d’abril o principis de maig hauríem d’estar vacunats, ens queden tres mesos». 

Aquesta vacunació accelerada serviria per mirar de mobilitzar la demanda i fer confiança, tot i que també depèn de com avança la vacunació fora de les nostres fronteres. En qualsevol cas, haurà d’anar acompanyada d’«oxigen financer» per a les «desenes de milers» de petites i mitjanes empreses que després d’estar aturades durant l’any 2020, han començat el 2021 en una situació similar. El ‘lobby’ reclama un rescat de 5.316 milions d’euros a fons perdut durant sis mesos (2.008 milions per al segment d’allotjament turístic, 1.498 milions per a la restauració, 1.020 milions per a l’oci turístic i 790 milions d’euros per a agències de viatges, ‘rent a car’ i transport discrecional per carretera) per «cobrir un percentatge dels costos de les empreses turístiques afectades per noves caigudes en vendes».

Notícies relacionades

Després d’impulsar la demanda i assegurar la viabilitat empresarial, el tercer punt perquè les empreses sobrevisquin és garantir l’ocupació, segons el parer d’Exceltur. El turisme concentra el 85% de la caiguda interanual d’afiliats el 2020 i el 56% dels afectats per erto. El sector va tancar el 2020 amb 728.000 llocs de treball menys al desembre –435.000 en ertos i 293.000 persones que s’han quedat sense feina–. Per això, el ‘lobby’ reclama estendre els ertos durant tot l’any 2021 per anar cap a un format d’«ertos estructurals» que garanteixi el manteniment de l’ocupació.

Amb aquest panorama, i davant el discurs esperançat del ‘lobby’, la majoria d’empresaris turístics retarden la recuperació a l’any 2022 o fins i tot al 2023, en comptes del 2021, com havien previst. «Preval aquesta lectura d’incertesa i el desig que la vacuna i la immunitat de grup, no només a Espanya sinó en l’àmbit internacional tingui aparences de ser potent a començament d’estiu, sinó aquestes previsions tenen una difícil consecució», ha lamentat Zoreda. 

Temes:

Turisme