LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

El Govern prepara ajuts directes per a hostaleria i comerços

El pla també inclourà mesures fiscals i de Seguretat Social i ampliació dels crèdits ICO

Els instruments es coordinaran amb autonomies i ajuntaments en la comissió sectorial de Turisme i Comerç

undefined55531643 terraza cerrada y vac a el d a en el que han entrado en vigo201022155342

undefined55531643 terraza cerrada y vac a el d a en el que han entrado en vigo201022155342 / Eduardo Sanz

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern prepara una bateria d’ajuts destinats al sector de l’hostaleria i el comerç, dos dels més afectats per la segona onada de tancament d’establiments vinculada al rebrot de la pandèmia, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts governamentals. El pla inclou ajuts directes (subvencions) als empresaris i autònoms, així com mesures de tipus fiscal (en els àmbits estatal i municipal) i sobre cotitzacions socials i altres en l’àmbit financer, relacionades amb l’ampliació del període de carència dels crèdits ICO.

En el disseny de les noves mesures participen els ministeris d’Economia, Indústria, Seguretat Social, Treball i Hisenda. En les pròximes setmanes està prevista la convocatòria d’una conferència sectorial conjunta de Turisme i Comerç amb responsables autonòmics i de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) per coordinar els nous ajuts, en els quals també es pretén implicar les administracions autonòmiques i municipals.

Segons va informar aquest dijous el diari ‘El País’, entre les possibles mesures s’inclouen bonificacions i exoneracions en les quotes a la Seguretat Social així com accions per poder renegociar els lloguers. Des del Ministeri d’Economia, per la seva part, es planteja una ampliació de carència i del termini d’amortització dels crèdits ICO. 

En aquesta nova ronda d’ajuts públics a les empreses per la pandèmia, el Govern pretén concentrar els esforços als sectors i als territoris més afectats per les restriccions, en lloc d’anar a mesures de caràcter més general.

Amb aquestes mesures, el sector hoteler, que ha sol·licitat ajuts directes per valor de 8.500 milions d’euros, agafaria aire per fer front a la «dramàtica» situació que travessa a causa dels tancaments imposats per frenar la Covid-19, i aconseguiria garantir la seva supervivència.

De fet, Hostaleria d’Espanya, juntament amb Hostaleria Madrid, l’Associació Madrilenya d’Empreses de Restauració (AMER) i Marques de Restauració, han registrat aquest dijous un escrit dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez, a la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, amb l’objectiu de sol·licitar un pla de recolzament amb mesures reals que permetin la supervivència dels llocs de treball i les empreses de l’hostaleria.

Les dades que deixa la crisi provocada per la pandèmia han suposat, fins al mes d’octubre, el tancament 65.000 negocis hotelers, la pèrdua de 350.000 llocs de treball i una caiguda superior al 50% de la facturació respecte al 2019.

L’extensió en el temps de la pandèmia i el debilitament de les empreses fa que les mesures articulades, com els ertos i préstecs ICO, ja no siguin suficients, segons el sector, que xifra en 8.500 milions d’euros l’import en ajuts directes necessari.

«Existeixen altres models possibles, com l’aposta per plans i fons amb ajuts econòmics directes i a fons perdut, que ajuden a fer sobreviure les seves indústries d’hostaleria i turisme, com els que estan aplicant altres països d’Europa, com França o Alemanya. O, sense anar més lluny, a Espanya estem veient en llocs com les Balears o Madrid que funcionen models que compatibilitzen la contenció de la pandèmia amb el desenvolupament de les activitats econòmiques del nostre sector», ha assenyalat el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel. «És necessari un pla estructural i valent que reverteixi la tendència a la qual ens dirigim», afegeix Yzuel.

Fins a 100.000 negocis en perill

El 31 de desembre, si no es prenen mesures de recolzament necessàries per al sector, aquesta crisi podria suposar el tancament d’un terç dels establiments, fins a 100.000, i la pèrdua d’entre 900.000 i 1,1 milions de llocs de treball, entre directes i indirectes, segons les previsions en el pitjor dels escenaris.

Notícies relacionades

Entre les propostes presentades per l’hostaleria destaquen l’aplicació d’ajuts directes, a fons perdut, per a la supervivència de les empreses i els autònoms durant els períodes d’estat d’alarma/pandèmia, així com de fons europeus.

S’hi suma la definició d’un pla estratègic de la gastronomia d’Espanya, l’impuls d’un pla de formació específic per a la millora de la gestió econòmica i la professionalització del sector hoteler i turístic; la moratòria automàtica, amb ampliació dels períodes de carència de la devolució dels principals dels crèdits, durant tot el temps que perdurin l’estat d’alarma o la declaració de pandèmia; la modificació de la regulació de lloguers i derogar la clàusula dels ertos amb relació al manteniment de l’ocupació en els sis mesos següents a la represa de l’activitat.