LA SEGONA ONADA DE COVID-19

Bars i restaurants obriran en set dies si cauen els ingressos en ucis

Les restriccions a Catalunya podrien suavitzar-se la setmana vinent si la pandèmia continua a la baixa

Empresa proposa a Salut que hostaleria i restauració obrin terrasses de 13 a 16 hores des d'aquest divendres

zentauroepp55460754 barcelona 17 10 2020 sociedad   terrazas i bares cerrados i 201111155606

zentauroepp55460754 barcelona 17 10 2020 sociedad terrazas i bares cerrados i 201111155606 / Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern s'inclina per  prorrogar les  restriccions  aplicades per contenir la pandèmia  aquest divendres i per un temps que, això sí, es podria reduir a una setmana, en comptes de les dues habituals,  si la pandèmia continua a la baixa.  Per tant, seguiran vigents els  tancaments perimetrals  de Catalunya i els municipis en cap de setmana i, sobretot, les restriccions que s'apliquen al gremi de l' hostaleria. Per molt impopulars que siguin, que ho són. Sí que es podria flexibilitzar, no obstant, la normativa sobre els comerços. «S'estan estudiant aquells sectors que no suposen tants riscos» respecte a l'hostaleria, assenyala una font de l'Executiu.

No obstant, els  bars i restaurants podrien obrir en set dies si la pressió assistencial en les unitats de cures intensives (ucis) es relaxa. Actualment hi ha 597 pacients a les ucis de tot Catalunya i Salut s'havia fixat baixar als 300 per començar a desescalar. No sembla fàcil arribar a aquesta xifra en una setmana, però cal veure si l'aixecament de les mesures en la restauració i hostaleria, molt colpejades per la crisi econòmica, es produirà abans.

No obstant, abans que baixi la pressió assistencial a les ucis hauran de fer-ho, en primer lloc, la  velocitat de contagi del virus  (o Rt), que haurà d'arribar als 0,80 punts (actualment està en 0,88). I, després, els  nous positius diaris, que han de rondar els 1.000 (aquest dimecres n'hi ha hagut 2.997). Velocitat de contagi, casos positius diaris i ucis són els  tres indicadors  que s'havia marcat Salut per iniciar la desescalada, que es preveu més lenta que la del mes de juny.

«Les  restriccions s'aixecaran quan sigui possible. El que no farem és prendre decisions precipitades», afegeix en el seu compte de Twitter el vicepresident, Pere Aragonès. 

«No som tontos, sabem que hi ha unes eleccions a la cantonada», pondera una veu de l'Executiu català, «però les xifres  han de baixar encara més si no es vol que en un mes o mes i mig es col·lapsin les ucis», això implicaria que els malalts 'comuns' tindrien dificultats per ser atesos com cal i s'elevaria una mortalitat no esperada».

Les  dades de l'11 de novembre  apunten a un augment de sis persones a les ucis, senyal que la tendència encara segueix a l'alça, que dibuixen una lleu ombra en la millora generalitzada dels paràmetres. Així, per exemple, la taxa de transmissió es manté per sota de l'1, en concret 0,88, i l'índex de rebrot prossegueix la seva desescalada fins als 633 punts, llunyíssim, encara, del llindar de perill, emplaçat en els 100.

«Ningú ho fa per gust. Hi ha importants càrrecs del Govern i dels partits els negocis familiars dels quals s'ancoren als sectors afectats, però les xifres continuen altes. No és una tírria al sector d'aquest Govern, com demostra el fet que al Regne Unit, a França i a Itàlia, a partir de les 18.00 hores, els bars i restaurants estan tancats.» Això es deu al fet que en aquests establiments «es produeix una enorme mobilitat i molt contacte entre gent de 'bombolles diferents', puntualitza aquesta veu, que recorda que en cap moment s'ha posat en dubte la tasca preventiva dels locals. És la mobilitat el que preocupa.

Passats aquests 15 dies, és a dir, a final de mes, «s'hauran d'estudiar molt bé com es flexibilitzen les mesures, per evitar col·lapses sanitaris. No podem tornar a derivar especialistes mèdics (traumatòlegs, uròlegs..) a atendre ucis, perquè no és eficient. Són àmbits diferents».

La primera mesura de flexibilització, assenyalen fonts del Govern, podria ser una reobertura controlada de les terrasses, per allò de tenir a favor que són a l'aire lliure.

En les últimes hores havia circulat cert estat d'ànim que apuntava a una obertura de mà immediata del Govern atenent les demandes del sector de l'hoteleria. Fonts de l'Executiu català, republicanes, en culpen la falta de contundència de la portaveu, Meritxell Budó (JxCat) en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern de dimarts.

Bars i restaurants

Per la seva banda,  la Conselleria d'Empresa i Coneixement va enviar la setmana passada una proposta a Salut  per aixecar les restriccions de bars i restaurants, segons han confirmat fonts d'Empresa a EL PERIÓDICO. Aquesta proposta, treballada amb el sector, contemplava una reobertura progressiva en funció de l'evolució de l'epidèmia. El document preveia que els bars i restaurants obrissin les terrasses al 50% per servir menjar entre les 13 i les 16 hores a partir d'aquest mateix divendres.

A més, també contemplava que el comerç de béns no essencials obrís ja el 30% (sense l'actual limitació de l'espai a 800 metres quadrats), així com els centres comercials, que obririen els caps de setmana amb una limitació del 30%, i els mercats. Segons aquesta proposta, els centres d'estètica també podria reobrir amb cita prèvia i cada treballador podria atendre només un client.

Colau i els indicadors

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  va reclarmar aquest dimecres a la Generalitat que doni «indicadors que permetin saber i planificar en quin moment es poden plantejar mesures de flexibilitat i reobertura» de les activitats de restauració, cultura i esport. 

Notícies relacionades

Per Colau és «bàsic» que el Govern «ens doni indicadors» i comuniqui «quan s'està per sota de les xifres de tensió sanitària, quan millori la situació a les ucis i, a partir d'aquí, quan es podria ja obrir una part de la restauració, de la cultura i de l'esport».

De fet, el Govern  ja va donar aquests indicadors la setmana passada, en el ple del Parlament.  Va ser  Pere Aragonès  qui va assenyalar que el moment de la flexibilització arribarà quan la ràtio de transmissió s'estabilitzi per sota de l'1 (que ja passa);  tenir menys de 1.000 casos positius diaris  (estem en 3.000); i que hi hagi un  màxim de 300 llits d'uci ocupades  per malalts de coronavirus (ara està en gairebé el doble, 597).