reforma jurídica

El Govern obliga a reduir el 50% del lloguer dels locals tancats per la pandèmia

Els establiments que preparin menjar per emportar-se també podran beneficiar-se de la mesura

La Generalitat inclourà una clàusula en l'ordenament jurídic que permeti canviar les condicions dels contractes

lleida2ok

lleida2ok

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Govern obligarà a reduir a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia. La reducció serà del 50% en cas que l’arrendatari i el propietari no es posin d’acord en altres modificacions i podrà ser inferior en el cas que l’establiment registri restriccions parcials. El decret que l’Executiu català ha aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu preveu que els inquilins puguin demanar canvis «raonables» en les condicions del contracte, però, si no hi ha acord a través de la negociació, la reducció del lloguer serà obligatòria mentre duri la suspensió total de l’activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials.

Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que d’aquí a dos anys el Govern inclogui la clàusula ‘rebus sic stanitibus’ en l’ordenament jurídic. Segons han confirmat fonts del Govern, el decret per a la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre inquilins i propietaris, però inclou la imposició de fins al 50% si és impossible la via negociada en el termini d’un mes.

Reducció d’horaris

També contempla la reducció proporcional igual a la meitat de la pèrdua d’aprofitament de l’immoble si hi ha reduccions d’horaris o altres limitacions. L’objectiu de la mesura aprovada és «evitar el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball, així com eludir la judicialització dels possibles desacords que es produeixin en aquesta negociació», ha comentat Meritxell Budó, consellera de Presidència i portaveu del Govern. La mesura no només afectarà bars i restaurants, també teatres, gimnasos i centres d’estètica, que es veuen obligats a limitar el seu aforament.

Comptaran també com a negocis tancats –i tindran accés a la mesura– els restaurants, cafeteries i bars que funcionin fent entregues de menjar per endur-se o a domicili, de manera que, davant la falta d’acord, la reducció de la quota dels seus lloguers serà de la meitat.

«Hi ha hagut petició del sector, però som conscients de les dificultats que arrosseguen amb la Covid-19 i calia acompanyar-lo», ha explicat Budó al comentar que les mesures s’han posat en marxa sol per als responsables del negoci que s’ha de mantenir tancat per les mesures contra la pandèmia, i no per als propietaris dels immobles que no són grans forquilles i poden necessitar aquests ingressos. «No es descarta ajudar els petits propietaris i es veurà en els pròxims dies en el pla de xoc en el qual està treballant el Govern», ha afegit.

El Gremi de Restauració de Barcelona ha valorat la mesura adoptada per la Generalitat com a «pas històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l’inici de la pandèmia; que llogaters i arrendataris [i no només els arrendataris] comparteixin les pèrdues que genera i continuarà generant la crisi». L’associació de professionals també destaca que, segons una enquesta de clima empresarial realitzada pel gremi a finals de juliol, dos de cada tres restauradors arrendataris no han aconseguit una rebaixa del lloguer quan l’han sol·licitat.

Altres ajuts a la restauració

A la reducció del 50% del lloguer el Govern hi suma un paquet d’ajuts de 40 milions d’euros que oferirà a la restauració i als centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l’Executiu, es podran rebre fins a 1.500 euros per negoci per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com el lloguer o els subministraments. Els diners s’atorgaran fins al final de la partida pressupostària aprovada. També s’ha aprovat un línia de finançament de l’Institut Català de Crèdit (ICF) per impulsar la reactivació dels negocis de la restauració i altres comerços després del tancament. La línia de préstec és de 20 milions i estarà avalada per la societat pública Avalis. Cada societat podrà accedir als 15.000 euros de préstecs.

El Consell Executiu, a més, ha decidit incrementar el pressupost del 2020 amb 420 milions d’euros destinats a despeses extraordinàries de tots els departaments a causa de la pandèmia . Aquesta partida és el resultat dels criteris de flexibilització del dèficit fixats pel Govern central. La dotació inclou 72 milions per a diferents despeses transversals, 26 milions per a despeses relacionades amb la vivenda, 20 milions per a polítiques de protecció social, 13 milions per a indústria i 13 més per a cultura.

Cobertura legal

Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern aprovarà en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar en l’ordenament jurídic la clàusula ‘rebus’, que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de «canvis imprevistos de circumstàncies».

Fonts del Govern admeten que la normativa podria ser recorreguda pel Govern espanyol en el Tribunal Constitucional,  però la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració. El Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció fos del 75% i va mostrar els seus dubtes sobre la clàusula ‘rebus’ i els problemes derivats de la falta d’acord entre propietaris i inquilins.

Notícies relacionades

El principi legal que pretén incorporar el Govern de Catalunya (‘rebus sic stanitibus’) està present històricament en la jurisprudència i permet instar a la revisió de les obligacions que emanen d’un contracte o acord quan aquestes es converteixen en inassumibles i impossibles de satisfer com a conseqüència d’un canvi sobtat, imprevisible i radical de les circumstàncies. És un principi antitètic del conegut ‘pacta sunt servanda’, que consagra la inviolabilitat de les obligacions contretes.

Fins ara s’entenia com un principi general de dret que no necessàriament estava consagrat en una llei a Espanya. El Govern el trasllada al Codi Civil, i el seu efecte pot anar molt més enllà de la problemàtica del pagament del lloguer dels locals de restauració que s’ha destacat preferentment, ja que pot afectar qualsevol serveis regulat per un contracte.