Finançament públic

El Tresor retalla en 15.000 milions la seva emissió de deute aquest any

Les autonomies preveuen preamortitzar 10.000 milions de deute amb l'Estat, ja que ja és més barata als bancs

L'administració central ha d'emetre encara 22.000 milions fins a finalitzar aquest exercici

GRAF6743. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño (en la imagen) han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado

GRAF6743. MADRID, 07/10/2020.- Los vicepresidentes del Gobierno, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Teresa Ribera y Nadia Calviño (en la imagen) han avanzado, cada uno en su responsabilidad temática, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la economía española, presentado esta mañana por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez. EFE/Pool Moncloa/José María Cuadrado / Jose Maria Cuadrado Jimenez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Tresor haurà d’emetre aquest any 15.000 menys del que va estimar que seria necessari al maig, quan va actualitzar el seu pla d’acció a les exigències de la pandèmia. Al maig va elevar en 100.000 milions la necessitat d’emissió de deute per a aquest any, però ara aquesta previsió es retallarà en 15.000 milions, segons va anunciar la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, a la cadena SER aquest dijous.

Segons va explicar el secretari general del Tresor, Carlos San Basilio, en una trobada informativa posterior, aquesta menor necessitat de finançament respecte a l’estimat al maig té a veure sobretot, amb el fet que les comunitats autònomes preveuen preamortitzar deute que mantenen amb l’Estat per uns 10.000 milions d’euros. Això és perquè les administracions autonòmiques troben ara tipus d’interès més barats als bancs que amb els vinculats als instruments financers que l’Estat va posar a la seva disposició a partir del 2012, amb preus més elevats.

A més d’aquest ingrés més elevat per al Tresor de 10.000 milions per les preamortitzacions autonòmiques, la favorable evolució dels tipus d’interès en l’última part de l’any permet reduir en 15.000 milions les necessitats de finançament.

Això permetrà un lleuger estalvi en pagament d’interessos, però no gaire rellevant –segons San Basilio–, ja que la decisió incideix només sobre una part reduïda de l’exercici, que és el quart trimestre. 

En l’inici de l’any, el Tresor va estimar una necessitat neta de finançament per 32.500 milions d’euros (196.504 milions en termes bruts, incloent-hi el refinançament del deute que venç). Al maig va revisar el programa i el va elevar fins als 130.000 milions (297.352 milions d’emissió bruta). Ara, la programació del Tresor preveu una emissió neta per 115.000 milions aquest any (282.137 milions, en termes bruts).

Fins ara, ja s’ha emès deute pel 88,7% de les necessitats brutes d’aquest any. Queden per emetre 32.000 milions fins a final d’any, però com que es preveu rebre una injecció de 10.000 milions del fons europeu SURE (dissenyat per finançar la despesa en atur derivat de la pandèmia), al Tresor només li’n queden per emetre 22.000 aquest exercici. San Basilio va explicar que el Tresor mantindrà el calendari d’emissions, però que que seran menys voluminoses (per adaptar-se a la menor necessitat) i que es descarta una nova emissió sindicada.

Notícies relacionades

De cara al 2021, el Tresor confia que l’accés al Fons Europeu de Reconstrucció permeti reduir la seva necessitat d’emissió de deute en almenys els 25.000 milions que han d’arribar del ‘Next Generation EU’ en forma de transferències. També s’espera per al 2021 l’accés als 11.000 milions restants del fons SURE (fins a completar els poc més de 21.000 milions assignats a Espanya).

Amb les últimes dades disponibles, el cost mitjà de les noves emissions del Tresor se situa en el 0,23%, el mateix nivell que el 2019. Això està permetent continuar reduint el cost mitjà del deute en circulació, que ara se situa en l’1,93% (en la crisi del 2008 el cost mitjà era del 4,5%). Alhora, la vida mitjana dels títols s’ha allargat fins als 7,75 anys. El 47% del deute en circulació està en mans d’inversors estrangers.