Els comptes públics

El Govern aprovarà aquest dimarts un sostre de despesa amb 20.000 milions europeus

Autonomies i ajuntaments coneixeran aquest dilluns els fons amb què comptaran el 2021

Sánchez presentarà aquest dimecres les línies del Fons de Reconstrucció

zentauroepp54939601 consejo ministros200915154150

zentauroepp54939601 consejo ministros200915154150 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern es prepara per fer la baixada de bandera de sortida delsPressupostos de l’Estat per al 2021. Amb retard (el projecte havia d’haver entrat al Congrés dels Diputats abans del 30 de setembre) el Consell de Ministres es disposa a aprovar aquest dimarts el sostre de despesa del que serà el Pressupost més expansiu de la història recent, amb ajuda de la incorporació d’al voltant de 20.000 milions d’euros procedents dels 72.000 milions de transferències previstos dins del total de 140.000 milions d’euros que el Fons de Reconstrucció de la UE ha assignat a Espanya per als pròxims anys. L’objectiu és presentar el Pla Pressupostari de les administracions públiques a Brussel·les abans del 15 d’octubre i portar el projecte de Pressupostos de l’Estat al Congrés al llarg de l’octubre, a fi que pugui estar aprovat el projecte «a finals de desembre o principis de gener», segons va confirmar aquest diumenge la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero,en una entrevista a l’agència Efe.

Dilluns, en tres claus

La setmana comença aquest dilluns, amb la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i del Consell Nacional d’Administració Local (CNAL) on la ministra d’Hisenda haurà d’explicar als representants autonòmics i locals les claus perquè ells mateixos puguin confeccionar els seus comptes per al 2021. 

I les claus són bàsicament tres:

Primera: El 2021 i el 2022 no regiran les regles fiscals de dèficit i de despesa. Això implica que no hi haurà un objectiu de dèficit per complir sota pena de quedar exposat a una intervenció dels comptes per part de l’Estat. Els ajuntaments podran utilitzar els seus romanents, per 15.000 milions, sense límit. A més, es preveu aprovar un fons per als ajuntaments sense romanents. Hisenda es reserva, això sí, cert control sobre els comptes territorials per una doble via: l’autorització d’endeutament (que no s’atorgarà si la despesa autonòmica supera la referència de dèficit que el Govern preveu donar a conèixer aquest dilluns) i els terminis de pagament de proveïdors (si es disparen, Hisenda es reserva la potestat d’intervenir els comptes).

Segona: L’Estat farà arribar a les comunitats recursos extres per, almenys, els 16.000 milions del ‘fons Covid’ transferit aquest any a les autonomies, segons ha avançat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. 

I tercera: Accés alsfons europeus. El Govern vol donar entrada a les administracions local i autonòmica als fons europeus, però això només serà possible a traves de l’encaix dels projectes d’inversió o reforma de les administracions públiques que ajuntaments i comunitats aconsegueixin fer encaixar als Pressupostos de l’Estat, a través delsprogrames de despesa de cada ministeri

Dimarts, sostre de despesa

Dimarts és el dia que està previst que el Consell de Ministres aprovi el sostre de despesa del projecte de Pressupostos de l’Estat, després de les negociacions de les últimes setmanes entre els dos socis del Govern, PSOE i Unides Podem, representats per la ministra d’Hisenda i pel responsable econòmic de Podem i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez

El Govern no preveu aprovar en aquesta ocasió objectius de dèficit i de deute, sinó només unes taxes de referència; però sí que preveu portar al Congrés per a la seva votació l’acord del Consell de Ministres de deixar en suspens l’aplicació de les regles fiscals previstes a l’article 135.4 de la Constitució per al 2021 i el 2022, per la pandèmia. Així ho va avançar aquest diumenge la minista d’Hisenda a l’agència Efe: «És un tràmit que podria ser omès, però que és important que es produeixi perquè estem parlant de la salvaguarda constitucional d’aplicar una excepció que només es produeix en aquestes circumstàncies». 

Amb el sostre de despesa, el Govern també aprovarà aquest dimarts el nou quadro macroeconòmic per al 2021 i el 2022, amb una caiguda del PIB per a aquest any de dos dígits i una recuperació parcial per al pròxim.

Notícies relacionades

El Govern ha de donar a conèixer també les línies mestres del projecte pressupostari i pot ser el moment de conèixer quins impostos estudia apujar (o abaixar) l’Executiu el 2021 i si segueix endavant amb el propòsit previ a la pandèmia d’elevar la fiscalitat dels grups empresarials, rendes altes (IRPF) i patrimonis. També és possible la introducció de canvis enla fiscalitat dels plans de pensions, a la cistella de productes de l’IVA reduït i en l’actualexempció en l’IVA de la sanitat i l’educació privades.«Farem ajustos per a aquest Pressupost respecte a algunes figures (tributàries), però cal pactar-les amb altres formacions polítiques que vulguin donar suport al projecte», va dir Montero a Efe, sense voler confirmar el resultat final de les qüestions que –va reconèixer– són damunt la taula de negociació.

Dimecres, Fons de Reconstrucció

El president del Govern, Pedro Sánchez, preveu presentar aquest dimecres les línies mestres d’inversió del Fons de Recuperació de la UE (140.000 milions assignats a Espanya) que haurà de ser remès a la Comissió Europea a partir del 15 d’octubre. Encara no es coneixerà l’inventari de projectes, que cal presentar a Brussel·les entre l’1 de gener i el 30 d’abril.