EFECTES DE LA PANDÈMIA

Més del 40% d'empreses preveuen reduir plantilla i estan congelant o reduint salaris per la Covid-19

Un 25% de companyies ja han congelat els sous i un 16% els està reduint

nissan-zona-franca

nissan-zona-franca / Raul Mellado

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Més del 40% de les empreses espanyoles tenen previst o estan valorant reduir la seva plantilla com a conseqüència de l’impacte de la Covid-19, mentre un 25% ha congelat salaris i un 16% està reduint els sous, segons una enquesta realitzada per la consultora Willis Towers Watson a prop de 1.000 organitzacions europees, d’aquestes, més d’un centenar espanyoles.

L’estudi reflecteix que, a Espanya, el 69% de les empreses consultades reconeixen que la pandèmia tindrà un impacte negatiu rellevant en el seu negoci els pròxims sis mesos, el 59% creu que aquest s’estendrà durant l’any que ve i el 45% que ho farà fins a entrat l’exercici 2022. Mentrestant, només un 4% declara que no preveu un impacte negatiu els pròxims 12 mesos, percentatge que s’eleva al 16% si es considera un termini de 24 mesos.

Així mateix, les organitzacions declaren estar considerant o haver congelat (73%), ajornat (83%) o reduït (79%) les noves contractacions. De fet, el 19% de les empreses que han participat en l’anàlisi es troba ja immers en plans de reducció de plantilla i un 24% addicional ho està considerant.

Els col·lectius d’empleats relacionats amb el treball manual, la cadena de producció i el suport al negoci són els més susceptibles de perdre la seva feina en els pròxims tres mesos, segons l’estudi.

Un 25% congela sous i un 16% els redueix

En matèria de remuneració, més de la meitat de les companyies consultades està considerant o ja ha posat en marxa el diferiment o la reducció dels increments salarials. Concretament, un 25% manifesta haver congelat ja els salaris i un 18% afirma que ho està sospesant. A més, al voltant d’un 16% ha dut o està duent a terme reduccions de salari i un 10% addicional ho està valorant.

Segons l’informe, de moment, al voltant del 20% de les companyies enquestades ha reduït temporalment el salari fix d’algun dels seus directius/consellers executius com a conseqüència de la Covid-19. Un 20% addicional encara s’ho està plantejant, i és habitual que aquestes reduccions oscil·lin entre un 20% i un 30% del salari base.

Sense efecte en els incentius a llarg termini 

Quant a les empreses amb polítiques de retribució variable, només un 25% manifesta que la pandèmia no tindrà impacte en el seu model, mentre que dos de cada tres estan considerant o ja han realitzat ajustaments en els objectius a què es vincula la bonificació anual. Sobre la naturalesa d'aquests ajustaments, la majoria d’aquestes organitzacions (60%) no els ha definit encara.

En relació amb les que ja han pres decisions sobre això, destaquen les que mantenen els objectius aprovats, però aplicaran criteris discrecionals al finalitzar el període (14%), les que han decidit formalment retardar la selecció de objectius*(13%) i les que han canviat les mètriques del model (11%).

Notícies relacionades

Sobre els incentius a llarg termini, una clara majoria de companyies (80%) no té pensat canviar el disseny dels mateixos. Respecte als plans d’aquest tipus que es concedeixen en accions, un percentatge considerable (40%) no s’ha plantejat fer un ajustament sobre el nombre de les accions concedides malgrat la caiguda dràstica del seu valor.

Finalment, el 73% de les comissions de retribucions encara no ha debatut sobre l’impacte de la Covid-19 en la política de remuneracions de la companyia.