ocupació

Principi d'acord entre Govern i agents socials per allargar els ertos

El Consell de Ministres abordarà aquest divendres l'aprovació del decret que permetrà una ampliació fins al 30 de juny

rosas52820353 consejo de ministros200317135346

rosas52820353 consejo de ministros200317135346 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

4
Es llegeix en minuts

El Govern ha arribat a un principi d’acord amb els agents socials en el marc del diàleg social per allargar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) derivats de la crisi sanitària i de la suspensió de determinades activitats durant a l’estat d’alarma. El text d’aquest preacord, que podria tenir modificacions d’última hora per aconseguir el sí definitiu de la patronal, contempla estendre fins al 30 de juny d’aquest any els ertos de força major derivats de la Covid-19, ja sigui per força major total (sense reinici de l’activitat) o parcial (recuperació d’una part de l’activitat).

No obstant, per acord del Consell de Ministres, es podran prorrogar aquests ertos «en consideració a les restriccions de l’activitat vinculades a raons sanitàries que subsisteixin arribat el 30 de juny».

El text, que està elaborat en forma de reial decret llei, estableix que no podran acollir-se a ertos de força major les empreses i entitats amb domicili en paradisos fiscals. A més, es necessita que les empreses que s’acullin a aquests procediments no podran repartir dividends durant l’exercici fiscal corresponent a l’aplicació de l’expedient, excepte si tornen a la Seguretat Social les quotes de les quals van ser exonerades. No obstant, aquesta limitació no serà aplicable a les empreses que, a 29 de febrer d’aquest any, comptessin amb menys de 50 treballadors.

El text contempla que les prestacions d’atur associades als ertos (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència) es mantindran fins al 30 de juny, tret de les dels fixos discontinus, que seran d’aplicació fins al 31 de desembre.

D’acord amb aquest esborrany del preacord, que serà sotmès aquest divendres a la consideració dels òrgans de direcció de les organitzacions sindicals i empresarials, a partir del desconfinament es facilitarà la transició d’ertos de força major a ertos per causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de producció i es permetrà que aquests últims es tramitin mentre estiguin vigents els primers.

Exoneració de quotes

La regulació que es va donar a mitjans de març als ertos per força major derivats de la Covid-19 estableix una exoneració de cotitzacions del 75% per a les empreses que a 29 de febrer d’aquest any tinguessin més de 50 treballadors en alta a la Seguretat Social i del 100% per a les que tinguessin menys de 50 treballadors.

En el text del preacord s’assenyala que aquestes exempcions es mantindran al maig i al juny per als ertos de força major total. En el cas d’ertos de força major parcial, l’empresa es beneficiarà d’una exempció pels treballadors que tornin a l’activitat del 85% al maig i del 70% el juny en el supòsit que a 29 de febrer d’aquest any la seva plantilla fos inferior a 50 treballadors. Si comptava amb més de 50 a l’esmentada data, l’exempció arribarà al 60% el mes de maig i el 45% al juny.

En el cas dels treballadors que es quedin en l’erto i segueixin amb els seus contractes suspesos, l’exempció empresarial serà del 60% al maig i del 45% al juny per a empreses de menys de 50 treballadors, i del 45% al maig i del 30% al juny per a les quals tinguin més de 50 empleats. Totes aquestes exempcions podran ser prorrogades en els mateixos termes o en altres de diferents si així ho decideix el Consell de Ministres.

Un dels principals cavalls de batalla d’aquesta negociació sobre els ertos ha sigut la clàusula de manteniment de l’ocupació associada a aquests. La regulació de mitjans de març vinculava els avantatges dels ertos derivats de la Covid-19 que les empreses mantinguessin l’ocupació durant sis mesos des de la data de represa de l’activitat, una exigència a la qual la CEOE s’oposa i de la qual dependrà el seu sí definitiu a l’acord.

En el text que el Govern ha posat sobre la taula, i que podria canviar al llarg d’aquest divendres, es flexibilitza aquesta clàusula, tot i que no desapareix. S’especifica que aquest còmput de sis mesos començarà a comptar des de la incorporació a la feina efectiva de persones afectades per l’erto, encara que aquest sigui parcial o només afecti part de la plantilla.

Manteniment de l’ocupació

Notícies relacionades

Aquest compromís de manteniment de l’ocupació es considerarà incomplert si s’acomiada qualsevol treballador afectat per l’erto, tot i que amb excepcions (acomiadament disciplinari procedent, dimissió, mort, jubilació, incapacitat total, absoluta o gran invalidesa i extinció d’un contracte temporal per acabament de la seva vigència o pel final de l’obra o servei contractat). En el cas d’incompliment d’aquesta clàusula, les empreses hauran de tornar totes les quotes de les quals van ser exonerades, amb recàrrec i interessos de demora.

Ara bé, en el text s’especifica que aquest compromís de mantenir l’ocupació sis mesos després de reprendre l’activitat no serà d’aplicació a aquelles empreses que tinguin risc d’entrar en concurs de creditors.