Crisi del coronavirus

Els treballadors afectats per ertos ja superen els 700.000 a Catalunya

Un total de 95.555 empreses han registrat un expedient de suspensió adduint dificultats pel coronavirus

libreriaok

libreriaok

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cascada d’ertos no s’atura després de gairebé dos mesos de confinament, i a Catalunya el nombre de treballadors afectats supera les 700.000 persones. Un total de 95.555 empreses han recorregut a aquest tipus d’expedients per pal·liar les distorsions sobre la seva activitat derivades de l’actual crisi de la Covid-19. Així ho constaten les dades actualitzades aquest divendres pel Departament de Treball de la Generalitat, segons les quals el flux de suspensions no cessa i, en una mesura o una altra, afecta tots els sectors de l’economia.

Notícies relacionades

A les portes de l’inici de la desescalada del confinament, noves empreses continuen dirigint-se telemàticament a les oficines del Departament de Treball per registrar-hi les suspensions. El perfil dels expedients ha canviat lleument durant les últimes setmanes. Els ertos a causa de força major continuen sent la tònica predominant i els que afecten gairebé el 86% dels treballadors suspesos. No obstant, algunes empreses han procedit a renovar els seus expedients per poder reactivar així parcialment la seva activitat, i ho han fet adduint causes organitzatives, productives o d’un altre tipus. És el cas, per exemple, de Seat, que va reduir de gairebé 15.000 a 11.000 els afectats pel seu erto.

Les activitats vinculades amb l’hostaleria, la restauració i d’altres similars són les que concentren més nombre de suspensions; concretament, un de cada set treballadors suspesos estan ocupats en empreses d’aquests gremis. A partir d’aquest pròxim dilluns algunes podran reprendre parcialment la seva activitat, amb la venda de menjar per recollir-lo al local però de consum a domicili. Això no necessàriament es traduirà en un descens brusc del nombre d’expedients i assalariats suspesos. El motiu és que aquests negocis no podran reactivar plenament la seva activitat, fins a com a mínim, finals de juny.