conseqüències del coronavirus

El BCE preveu que la zona euro es contregui entre el 5% i el 12% aquest any

El banc central injectarà més liquiditat als bancs i abarateix el preu per afavorir el crèdit

Lagarde urgeix els Governs a pactar una resposta conjunta més solidària a la crisi

zentauroepp52513749 lagarde bce200304110629

zentauroepp52513749 lagarde bce200304110629 / NEIL HALL

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La zona euro s’enfronta a una recessió d’una «magnitud i velocitat sense precedents en temps de pau». Així ho ha advertit aquest dijous la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, abans de revelar que el seu organisme preveu que l’economia dels països de la moneda comuna es contregui entre el 5% i el 12% aquest any com a conseqüència del coronavirus. Davant d’aquesta situació, el consell de govern de l’autoritat monetària ha decidit injectar encara més liquiditat massiva i barata als bancs per facilitar el crèdit i ha apressat els Governs nacionals a acordar una reacció conjunta més contundent davant de la pandèmia.

En una roda de premsa a distància, l’alta funcionària francesa ha destacat que l’economia de l’euro va caure el 3,8% entre els mesos de gener i març davant el trimestre anterior i podria desplomar-se fins a un 15% entre els mesos d’abril i juny. Després vindrà una recuperació i normalització del creixement en els «anys subseqüents», però el seu abast dependrà de l’«èxit» de les mesures de confinament, dels efectes permanents que pateixin la demanda i l’oferta, i del grau d’encert de les mesures públiques de recolzament als ingressos familiars i l’ocupació. Lagarde s’ha mostrat confiada que la zona euro no entrarà en una crisi permanent, però alhora ha admès que actualment és «extremament difícil» fer previsions.

La presidenta del BCE s’ha esforçat particularment a no cometre cap error de comunicació, després de provocar en la seva última roda de premsa que les primes de risc del deute públic dels països més afectats per la malaltia es disparessin. Així, ha volgut deixar clar que l’autoritat monetària «no tolerarà cap risc de fragmentació» de les condicions financeres de la zona euro. «Hem fet ús de la flexibilitat quan ha sigut necessari i continuarem fent-ho, creguin-me», ha afirmat abans d’assegurar que el seu objectiu és que els beneficis de les mesures que ha anat adoptant contra el coronavirus arribin «a tots els països i sectors, de nord a sud i d’est a oest».

Interessos negatius

El consell de govern ha ampliat el seu paquet de mesures excepcionals amb una nova injecció massiva de liquiditat a la banca vinculada a la pandèmia. A partir del mes de maig, les entitats tindran set finestres per demanar tots els fons que necessitin a un preu del -0,25% (tornaran menys del que reben) i amb venciment entre els mesos de juliol i setembre de l’any que ve. A més, ha baixat el preu de les injeccions de liquiditat ja en marxa i que estan vinculades a la concessió de crèdits. Entre els mesos de juny d’aquest any i el que ve, els bancs que no redueixin els seus préstecs podran beneficiar-se d’un interès de fins al -1%.

Notícies relacionades

Paral·lelament, el BCE ha deixat la porta oberta a augmentar els programes de compra de deute públic i privada (1,1 bilions d’euros fins a final d’any) i ha negat que sigui el moment d’activar el seu programa específic de rescat de països en problemes creat durant la crisi de l’euro del 2012 (OMT). Per contra, ha cridat els Governs  a fer un esforç més gran per donar una resposta unitària a la crisi i a mostrar «solidaritat» amb els països més afectats, en particular amb el Fons de Reconstrucció que estan debatent