Ocupació

CCOO i UGT alerten: «El que s'estalviï ara en ertos s'haurà de pagar després a l'atur»

Els sindicats urgeixen al Govern espanyol perquè prolongui els incentius a les suspensions per adaptar la tornada a la feina a la contenció de la pandèmia i a la reactivació de la demanda

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737 / Marta Fernandez Jara

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO UGT han redoblat la pressió al Govern esapnyol perquè prolongui els incentius per als expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) i els adapti al seu anunciat pla de desescalada del confinament. En vigílies del primer de maig, els sindicats temen una allau d’acomiadaments si aquesta fórmula no s’estén en el temps. L’elevat cost per a les arques de la Seguretat Social de l’esmentada mesura està sent el principal escull de les negociacions entre agents socials i el Govern espanyol. Els sindicats li demanen que no escatimi recursos públics, ja que consideren que «els diners que es pretengui estalviar ara amb els ertos s’hauran de pagar després amb atur», segons ha manifestat aquest dijous el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, en un acte telemàtic organitzat per Nueva Economía Forum.

El Govern central va anunciar dimarts passat el seu esquema de desescalada del confinament, tot i que no ha concretat encara què passarà amb tots aquells ertos que vencen amb l’estat d’alarma, actualment previst per al 9 de maig. Les patronals, especialment les dels sectors vinculats amb el turisme, ja han declarat públicament que no garantiran l’ocupació si l’Executiu no assumeix part dels costos laborals. I els sindicats veuen en aquest sobrecost per a l’erari públic un mal menor per minimitzar els acomiadaments. Ja que dins del «drama» que van reflectir les dades d’ocupació de març (amb gairebé 850.000 afiliats menys a la Seguretat Social), la destrucció hauria sigut «infinitament més gran si no hi hagués ertos», ha afirmat el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

Notícies relacionades

Les centrals veuen la necessitat de prolongar aquell «pont» per compassar la tornada als treballadors tant amb el ritme exigit per frenar la pandèmia, com per adaptar-lo a la reactivació de la demanda. Segons han assenyalat els dirigents sindicals, no totes les empreses tornaran a l’activitat quan el Govern ho autoritzi administrativament. La crisi del Covid-19 està sent una crisi tant d’oferta com de demanda; tal com reflecteixen les dades del PIB publicades aquest mateix dijous, amb la caiguda més gran de la sèrie històrica.

Més indústria en la «nova normalitat»

Un altre element que han posat aquest dijous sobre la taula els màxims dirigents sindicals és la reconversió del model productiu de l’economia espanyola. Un que accentuï el pes de la indústria i no concedeixi tant protagonisme als serveis, especialment a aquells estacionals i especialment dependents de la demanda exterior com és el cas del turisme. «És imprescindible una xarxa industrial que garanteixi uns subministraments bàsics», ha defensat Sordo. Un canvi que les centrals també consideren bàsic a l’hora de produir i proveir internament dels materials sanitaris elementals durant l’actual pandèmia. «Ja hem vist el que passa quan cal recórrer al basar en què s’ha convertit el comerç internacional», ha declarat Álvarez.