PREVISIONS

CaixaBank augura una caiguda del PIB del 7,2%, però admet que pot quedar «molt curt»

Preveu que es comenci a créixer al final d'aquest segon trimestre i un creixement del 6,9% el 2021, fet que suposaria «dos anys perduts»

El seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, descarta una crisi de deute sobirà i assegura que Espanya està més ben preparada que el 2008

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat en la presentació de resultats del banc en el primer trimestre de l’any que manegen un escenari base amb una caiguda del PIB del 7,2% en aquest 2020 que vindria seguida d’un creixement del 6,9% el 2021

«Per tant, el PIB estaria al final d’aquest 2021 per sota del que estava al final del 2019 i serien dos anys perduts que contrasten amb el creixement esperat d’entre l’1,5 i el 2%», ha explicat Gortázar, que ha apuntat que es tracta d’un «escenari realista basat en dades». La caiguda del 5,2% el trimestre avançat aquest dijous per l’INE «està dins del rang de previsions que tenim» i «coherent» amb l’aturada que hi ha hagut.

Però el directiu ha admès que amb aquesta caiguda del 7,2% «podem quedar molt curts, hi ha escenaris molt més negatius que també tenim en compte en la nostra planificació». De fet, ha advertit que assumeixen que es poden produir en les prediccions de tots «de desviacions amb rangs elevadíssims».

El conseller de CaixaBank ha avançat que en aquest escenari base la previsió és que «a finals del segon trimestre en funció de la desescalada comencem a créixer però serà gradualment, perquè hem de conviure amb aquesta malaltia per la propagació mundial».

«En el tercer trimestre i en el quart hi ha d’haver creixement, però tot i així, per sota del nivell de l’any passat. La recuperació no serà tan sobtada, perquè hem de conviure amb la malaltia», ha afegit.

Sense crisi de deute

Gortázar ha destacat que la situació per fer front a la crisi és millor que en l’anterior. «Tenim una millor situació d’alçament de deute d’empreses i particulars que fa 12 anys i bastant millor que la mitjana de l’Eurozona. Partim d’una situació millor, els nivells d’endeutament no són els de la bombolla», ha assenyalat el directiu que, ha apuntat que serà «duríssima», però que cal tenir «confiança» que se superarà.

Notícies relacionades

A més, ha dit que no contemplen una crisi de deute sobirà. «Hi haurà volatilitat, però n’hem après molt», ha apuntat Gortázar. «No crec que arribem a una crisi de deute sobirà en cap moment», ha sentenciat el directiu que ha revelat que creuen que el deute públic es pot disparar del 95 al 112% del PIB, però no arribarà al 120%» que va arribar a suposar i que el creixement que preveuen el 2021 atenuarà la situació. «Hi ha marge», ha destacat abans de remarcar la importància que ha de tenir la Unió Europea.

Europa, ja

«Ha de fer un acord de reconstrucció importantíssim», ha assenyalat abans d’assegurar que «Espanya està empenyent en la direcció correcta amb l’ajuda d’altres països. Europa ha de ser allà, però Europa ja hi és, el BCE ha anunciat un programa extraordinari», ha assenyalat.