ALEMANYA, IMPASSIBLE

Merkel descarta els 'coronabons' perquè no caben als tractats de la UE

La cancellera advoca per altres instruments comunitaris d'ajuda financera

zentauroepp53043995 german chancellor angela merkel brief the media about measur200406165814

zentauroepp53043995 german chancellor angela merkel brief the media about measur200406165814 / Markus Schreiber

1
Es llegeix en minuts
Efe

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha instat aquest dilluns a buscar mecanismes comunitaris per ajudar els països de la Unió Europea (UE) més afectats per la pandèmia del coronavirus dins dels actuals tractats, i ha descartat així implícitament opcions com els ‘coronabons’.

Merkel ha indicat en roda de premsa, al ser interrogada sobre això, que qualsevol solució que «no estigui dins dels tractats» implicaria l’elaboració d’un nou text comunitari que portaria «dos o tres anys», quan els ajuts es necessiten de manera immediata.

La cancellera ha agregat que es podia imaginar nous instruments comunitaris d’ajuda financera als socis més afectats pel Covid-19 i ha apuntat a les possibilitats del pròxim pressupost europeu.

Solidaritat a l’alemanya

Merkel ha destacat que la pandèmia ha sigut un xoc exogen, «no resultat de carències en la política econòmica», i a la qual els socis han arribat per «deutes» previs. La cancellera ha remarcat que «Alemanya vol ser i serà solidària» en aquests moments de crisi. «Així ens comportarem. Em fa mal gairebé haver de repetir-ho», ha afegit.

«La meva màxima sempre és que a la llarga a Alemanya no li anirà bé si a Europa no li va bé. És el lema de la solidaritat, però també del propi interès», ha afirmat.

Recerca d’una solució

Prèviament, el portaveu del Govern alemany, Steffen Seibert, ja havia reiterat la posició de Berlín en aquest assumpte en una trobada amb mitjans de comunicació. «La nostra posició no ha canviat. En moltes anàlisis s’han mostrat les dificultats jurídiques dels eurobons i una altra vegada podem remetre a això», ha dit.

Tant Seibert com el portaveu de Finances, Dennis Kohlberg, han assegurat que Alemanya tindrà un paper «constructiu» en la recerca d’una solució a partir de les propostes dels ministres de Finances i en el marc del pressupost de la UE.

«Alemanya està disposada a exercir un paper constructiu, volem donar una resposta solidària a aquesta crisi. Els ministres de Finances han fet una sèrie de propostes que s’han de portar a la pràctica», ha manifestat Kohlberg.

Proposta d’Espanya

Notícies relacionades

Seibert s’ha negat a comentar la proposta espanyola de crear un fons de deute perpetu d’1,2 bilions d’euros per atorgar subvencions als estats més afectats.

«No crec que com a portaveu del Govern alemany em correspongui comentar propostes individuals a pocs dies de la videoconferència dels caps de Govern», ha conclòs.