Els ajuntaments es comprometen a destinar més de 10.000 milions a la reconstrucció

El Govern ha d'autoritzar la despesa del superàvit i dels romanents per fer front a la crisi

La FEMP es reunirà amb l'Executiu per analitzar on es destinen aquests fons

zentauroepp53168756 reunion presis200419111853

zentauroepp53168756 reunion presis200419111853 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha parlat en les últimes setmanes de la importància que tindran els ajuntament en el procés de desescalada de l’estat d’alarma i els ha demanat que formin part del pacte de reconstrucció social i econòmica que planteja l’Executiu. Una crida a la qual la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha respost amb el seu compromís d’invertir el superàvit dels ajuntaments i els seus romanents –més de 10.000 milions d’euros– a la sortida de la crisi. 

El president de la FEMP, el socialista Abel Caballero, ha mantingut una reunió aquest dilluns amb Sánchez després de la qual ha explicat que al llarg de la setmana tindrà una trobada amb la vicepresidenta de Transició EcològicaTeresa Ribera, encarregada de coordinar la futura reconstrucció, i amb el ministre de SanitatSalvador Illa, per analitzar a què dedicar els recursos. 

Notícies relacionades

L’alcalde de Vigo ha apuntat que és necessària tota la col·laboració entre institucions i que és el moment adequat perquè els ajuntaments facin servir els 3.830 milions d’euros que van tenir en superàvit el 2019 i els més de 7.000 milions que tenen en romanents. Caballero ha assegurat que volen fer ús de la totalitat dels diners de què disposen i ha demanat a les comunitats autònomes que ajudin aquelles localitats que no tinguin superàvit amb liquiditat. 

No obstant, l’ús d’aquestes quantitats ha de ser aprovat encara pel Govern. Segons la llei d’estabilitat pressupostària, ajuntaments, diputacions, consells i ajuntaments insulars només poden fer ús del 20% del superàvit i sense incórrer en dèficit. Ha de ser mitjançant una llei o un reial decret de l’Executiu que es permeti realitzar aquesta despesa extra. Un fet que, Caballero considera, succeirà.