25 maig 2020

Anar al contingut

Consell de ministres

El Govern permetrà contractar aturats i immigrants al camp

La norma pretén fer front a la falta de temporers que ascendeix a 150.000, segons Luis Planas

Sara Ledo

El Govern permetrà contractar aturats i immigrants al camp

DAVID CASTRO

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts mesures per flexibilitzar la contractació temporal dels treballadors del sector agrari en plena temporada de collites, segons han confirmat fonts del Ministeri d’Agricultura. El decret, elaborat entre els ministeris d’Agricultura i Treball amb les comunitats autònomes i les principals associacions agràries permetrà contractar treballadors aturats i immigrants per mirar de salvar les campanyes de la maduixa i fruites vermelles a Andalusia i la fruita d’os a Aragó o Catalunya.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, reconeixia la setmana passada que l’Executiu estava estudiant una solució al problema dels temporers davant de les limitacions de moviments provocades pel coronavirus i les campanyes de recol·lecció a diverses regions. A Espanya, segons les xifres del ministre, es necessiten entre 100.000 i 150.000 temporers per a les pròximes setmanes. Aquests treballadors, en molts casos de països com Bulgària o el Marroc no podran venir al país actualment per raons òbvies.

La solució de l’Executiu passa per flexibilitzar la contractació en el camp d’aquells treballadors que estan a l’atur, sempre que no s’hagin acollit a les mesures urgents per fer front al coronavirus que implica una prestació extraordinària, alhora es facilitarà la prolongació de contractes temporals d’immigrants  el permís de treball dels quals acabi entre la declaració de l’estat d’alarma i el 30 de juny de l’any 2020.

El problema dels temporers no és només d’Espanya, segons va explicar la setmana passada en una compareixença el ministre sinó que és extensible a tota la Unió Europea. A més, d’Espanya països com Alemanya necessiten 270.000 temporers; Itàlia, 200.000, i França, 200.000.