Agricultura

El Govern estudia solucions davant de la falta de temporers pel coronavirus

El minstre d'Agricultura xifra en entre 100.000 i 150.000 els treballadors necessaris en les pròximes setmanes

Luis Planas demana consumir be, formatge i peix per salvar els productors de la crisi del Covid-19

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est  trabajando para li191004105050

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 / Eduardo Parra - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El coronavirus ha paralitzat els viatges a pràcticament tot el món, també els dels temporers  que venien a Espanya a ajudar en la recollida de collites. El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha estimat que Espanya necessita entre 100.000 i 150.000 treballadors les pròximes setmanes i ha reconegut que està estudiant amb les organitzacions agràries, les comunitats autònomes i el Ministeri de Treball quines mesures adoptar per trobar una «solució satisfactòria».

A més que els treballadors del Marroc, Bulgària o Romania no puguin venir a Espanya a realitzar recollides, el problema s’accentua per dirimir «com fer perquè la gent pugui arribar al camp amb les restriccions de mobilitat que existeixen», ja que hi ha molts d’aquests treballadors que ja estan el país, segons ha explicat Planas en una compareixença al costat del ministre de Transport, José Luis Ábalos.

El «repte» és extensible a tota la Unió Europea, ha alertat el ministre. França necessita 200.000 temporers, Alemanya 270.000, Itàlia 200.000 i Espanya entre 100.000 i 150.000 treballadors del camp. «Cada un segueix una situació diferent però hem d’adaptar i buscar una solució a les necessitat d’Espanya i de la lluita contra el coronavirus», ha advertit, i ha assegurat que, en tot cas, haurà de ser mà d’obra de proximitat. «Caldrà buscar solucions imaginatives», ha afegit.

Menjar més be i més formatge 

                                        

Notícies relacionades

El ministre ha fet una crida a menjar beformatge de cabra i d’ovella, i peix fresc, davant del descens de vendes d’aquests productors, molt dependents del canal Horeca (bars, restaurants i hotels), tancat pel coronavirus. «Les famílies i llars han d’incrementar el consum d’aquests productes, que són molt saborosos», ha demanat Planas.

El ministre ha reclamat a la Comissió Europea mesures com l’emmagatzemament i la reducció voluntària d’aquests productes, així com una retirada de fruits vermells en aquest final de campanya. Unes reclamacions que, segons ha indicat, Brussel·les està debatent al costat dels recolzaments en matèria d’amarratges temporals de flota –el sector pesquer treballa a dos terços de la seva capacitat– que «espera» que aquest dijous facin públics.

Temes:

Agricultura