Entrevista

Sánchez Llibre: «Una moratòria fiscal salvaria moltes empreses»

El president del Foment afirma que «molts empresaris no podran pagar les quotes socials ni els impostos»

El líder de la patronal catalana retreu al Govern que amb els permisos retribuïts hagi pres una decisió «improvisada i unilateral»

zentauroepp52977227 eco sanchez200331000058

zentauroepp52977227 eco sanchez200331000058

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa dies que està enganxat al telèfon parlant amb gremis i organitzacions i autoritats. Josep Sánchez Llibre, el president de Foment del Treball, sap que la situació és crítica i que és necessari salvar les empreses, ja que és l’única via de preservar l’ocupació, assegura.  

–Han sigut crítics amb les decisions del Govern, que endureixen el confinament.

–Sense entrar en el fons, ens semblen improvisades, unilaterals, poc rigoroses i sense comptar en cap moment amb la complicitat de les empreses. 

–¿Quin és el seu objectiu ara?

–Salvar,  mantenir i preservar els llocs de treball actuals i, quan vingui la recuperació, tractar de recuperar el nivell d’ocupació que hi havia.

– ¿I què demanen al Govern central?

–Tenint en compte l’acció social dels empresaris, juntament amb els treballadors, que va en la direcció de salvar l’ocupació, el Govern hauria de tenir la sensibilitat de parlar amb nosaltres. Ens demana sacrificis, també li demanem educadament, però amb vehemència, que posi el seu gra de sorra per a les pimes i aquelles empreses que ja han tancat fa molts dies. Ara encara n’han de tancar més. Per tant, hauria d’aportar el que preveu la UE, que ha aconsellat als estats suspendre el pagament d’impostos. Això sí que és injectar liquiditat a les empreses.

–¿Els fan cas?

 –No només no ens fa cas sinó que també es comprometen a pagar permisos retribuïts amb càrrec a les empreses que han de tancar les portes.

–¿Han calculat els costos de la nova mesura del Govern central?

–L’Estat ha posat a disposició de l’economia productiva 117.000 milions en avals, que ja arribaran, però mentrestant que injecti liquiditat. I una manera de fer-ho és el que fan altres països europeus, que és suspendre les liquidacions d’impostos, que no vol dir exonerar-los. Fent-ho salvaran moltes empreses que avui estan en perill de desaparèixer. Es tractaria de passar les obligacions d’ara i de l’abril al final del segon trimestre i després demanar els ajornaments. Hisenda ha de saber que demà molts empresaris no podran pagar les assegurances socials, ni els impostos ni les retencions de l’IRPF, perquè estan tancats. Si no acorden ara una moratòria fiscal, es veuran forçats a fer-ho més endavant i el mal estarà fet.

–I... 

–Ens demanen permisos retribuïts, doncs, ja que ho permet Europa, que una part del salari la pagui l’Estat, que encara no ha gastat ni un 5% dels 100.000 milions en avals, que ja gastarà, però potser quan ho faci arribarem tard. El primer aval per a les pimes ha de ser suspendre els impostos. Salvant les empreses salvem l’ocupació.

–I la seva fórmula per als permisos retribuïts és...

–Que l’Estat pagui el 75% del salari, com a Dinamarca. Així no s’hauria de recuperar res. Amb aquesta solució tampoc no serien necessaris els acomiadaments temporals (ertos).

–En tot cas, ¿serà complicat recuperar els dies?

–Es poden recuperar amb els mecanismes de la negociació col·lectiva. A més, la complicitat entre sindicats i empresaris és de tan alta intensitat que segur que ens posarem d’acord. En tot cas, l’important, més que recuperar les hores, és salvar els llocs de treball. El problema no són les hores a recuperar, sinó la improvisació i la formes i plantejar una mesura d’aquest tipus sense comptar amb un actor tan important com les empreses.

–¿I la seva implicació?

–Els empresaris volem transmetre la nostra implicació i compromís amb els ciutadans i l’administracions, però alhora demanem flexibilitat i un recolzament lleial per treballar sense obstacles. Ens hem posat al seu costat des del minut zero. Demanem que se’ns tingui en compte i que no es posi en dubte mai l’honorabilitat dels empresaris i que es digui que ens aprofitem del Covid-19.

–Vostès van criticar la proposta del president Torra de confinament total... 

–Hi ha d’haver un equilibri entre serveis essencials i les indústries vinculades combinats amb la seguretat a la feina i la seguretat de tots els treballadors sense trencar la cadena de producció dels serveis essencials. No podem estar d’acord amb un confinament total en què es parin totes les cadenes de producció. Seria un error gravíssim.

–¿Com estimen que serà la sortida de la crisi?

–Més que previsió catastrofista demano al Govern que ens escolti perquè la recuperació sigui ràpida, i si volem salvar l’ocupació ens han d’ajudar. I demano que es deixin ajudar.

Notícies relacionades

–¿En què estan d’acord amb el Govern central?

–Els donem suport per exemple perquè es pugui implementar un pla de recuperació econòmica a escala d’Europa i que pugui convèncer els governs nòrdics perquè d’una vegada per totes se solidaritzin i es pugui mutulitzar el deute i que la UE pugui fer una emissió d’1,5 bilions d’euros que compri el BCE. O ho fem ara que tenim un problema gravíssim o no sé de què serveix Europa, sincerament.