SONDEIG DEL GESOP

Enquesta sobre el coronavirus: Moderat optimisme en el futur de l'economia

La majoria dels espanyols confien en una recessió curta, però el 30% creuen que s'allargarà més de dos anys

El 38% dels ciutadans suspenien la gestió del Govern abans que endurís el confinament

zentauroepp52969329 200330123355

zentauroepp52969329 200330123355

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

A la preocupació per la crisi sanitària provocada pel coronavirus s’hi va afegir des del primer moment la incertesa per les seves repercussions econòmiques. Després que l’estat d’alarma, endurit aquest dilluns amb noves mesures, fes que la majoria de treballadors es quedessin a casa, es va evidenciar que l’empremta serà profunda: centenars de milers de persones s’han vist ja afectades a Espanya per mecanismes de suspensió temporal de l’ocupació.

L’FMI ja ha advertit que la recessió serà «tan dolenta com la del 2009 o pitjor», tot i que aquesta vegada és possible una recuperació ràpida. El Gabinet d’Estudis Socials i d’Opinió Pública (GESOP) va voler conèixer la setmana passada l’estat d’ànim dels ciutadans. En matèria econòmica, el sondeig, elaborat mitjançant 671 entrevistes telefòniques, apunta que la majoria d’espanyols pensen que la crisi no es prolongarà excessivament.

El 35,8% dels que van respondre entre el 25 i el 27 de març opinaven que la recuperació econòmica arribarà en menys d’un any i el 23,1% creien que costarà entre un i dos anys sortir de la crisi. Els més pessimistes, que pensen que la situació s’allargarà més de dos anys, eren un 30,6%.

També hi ha espai per a un cert optimisme quant a l’evolució de la pandèmia. El 35,2% opinaven, al final de la setmana passada, que 15 dies després la situació seria millor, mentre que el 20,7% creien que aniria a pitjor. Malgrat això, més del 90% mostraven molta o bastanta preocupació per la incidència del coronavirus en la societat.

El GESOP també es va interessar per les derivades polítiques de la crisi i per com estan vivint personalment els espanyols una tancada que és majoritària: si entre dilluns i dimecres el confinament arribava a un 89%, aquesta xifra va pujar fins al 91% divendres.

Notícies relacionades

I això passava un dia abans que el Govern decidís que tots els empleats de sectors no essencials es quedessin a casa. De moment, els ciutadans aguanten: més d’un 56% diuen que afronten bé el confinament, mentre un 14,8% ja responien, en els últims dies de la setmana passada, que el portaven malament.

El Govern no surt ben parat del sondeig. Abans que prolongués l’estat d’alerta 15 dies més, la imatge de l’Executiu s’havia deteriorat durant la setmana. Al principi eren més (un 44%) els qui creien que el Govern estava gestionant bé la crisi que els qui creien (un 31,6%) que ho feia malament. Però al final de la setmana només un 32,5% tenien una imatge positiva de l’Executiu, contra un 38,4% que el criticaven.