CORONAVIRUS

Colau demana als propietaris de locals i vivendes que no cobrin el lloguer

L'alcaldessa, UGT, CCOO i BCN Comerç insten a suspendre, rebaixar o condonar els pagaments

La regidora precisa que els grans propietaris haurien d'actuar així durant mesos

colau / periodico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els sindicats UGT i CCOO, i Barcelona Comerç, que agrupa els eixos comercials de la ciutat, han enviat aquest dilluns una carta conjunta al Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, al Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona en la qual els insten a prendre una decisió dràstica: deixar de cobrar els lloguers de vivendes i locals comercials en aquest context de crisi sanitària pel coronavirus. La carta fa una crida perquè en els pròxims mesos es deixin els pagaments en suspensió, o es rebaixin, o siguin condonats.

Els destinataris de la missiva són Gerard Duelo, Anabel Miró i Joan Ràfols, presidents, respectivament, dels tres òrgans. En el text s’al·ludeix a les mesures que han pres les administracions per frenar els contagis i s’afirma el que segueix: «El confinament ha posat en evidència que garantir el dret a la vivenda digna dels veïns i les veïnes de la ciutat és clau per aturar la malaltia i evitar el col·lapse del nostre sistema sanitari. Que la ciutadania pugui continuar a la seva vivenda és el primer pas, imprescindible, per disminuir les situacions de risc i els contagis».

Reducció dels ingressos

També es remarca que «les restriccions establertes per l’estat d’alarma, que preveu que continuïn oberts únicament els negocis considerats essencials, fa que molts ciutadans estiguin patint aquests dies una reducció dràstica dels seus ingressos». La missiva considera «evident» que si moltes famílies i molts petits comerços pateixen l’indicible per atendre el pagament del lloguer de manera habitual, «el sobreesforç s’ha vist agreujat en aquest nou context de crisi».

En el cas del comerç mitjà i petit, sostenen Colau, els sindicats i Barcelona Comerç, la situació ja ha provocat el tancament de molts establiments i una caiguda de vendes dels que continuen oberts. «Molts treballadors han vist suspesos o finalitzats els seus contractes o han quedat en una situació més precària».

Únic ingrés i despesa principal

Notícies relacionades

La carta destaca que moltes famílies tenen com a única font econòmica aquests negocis i que el pagament del lloguer és la despesa més rellevant que afronten. El Govern central, prossegueixen els remitents, ja hauria d’haver actuat i hauria d’haver suspès de manera «immediata» tots els lloguers «propietats de socimis i grans empreses». Però, «més enllà de les mesures que necessàriament ha d’adoptar el Govern», prossegueix el text, «els instem a fer una crida entre els seus clients», és a dir, entre els propietaris de pisos i locals, «perquè adaptin els lloguers, ja sigui rebaixant preus, facilitant carències, suspensions o condonacions durant els pròxims mesos a les persones i comerços que han vist reduïts els seus ingressos».

En roda de premsa, Colau ha precisat que són els grans propietaris els que han de prendre les mesures que la carta sol·licita: «És inacceptable que algú perdi casa seva o el seu comerç per no poder afrontar el lloguer. Demanem als propietaris un exercici de responsabilitat per sortir de la crisi». També ha recordat que el consistori ha paralitzat el cobrament dels seus lloguers.