Mesures econòmiques

Coronavirus: El BCE aclareix que sí que contindrà les primes de risc després de l'error de Lagarde

Hernández de Cos confirma que el banc central comprarà tot el deute públic que sigui necessari

El governador assegura que els països més afectats podran ser prioritaris en les compres de deute

rosas43986897 graf7917  madrid  espa a   26 06 2018  pablo hern ndez de co180626180424

rosas43986897 graf7917 madrid espa a 26 06 2018 pablo hern ndez de co180626180424 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

En una acció sense precedents, el Banc Central Europeu (BCE) ha aclarit aquest divendres que sí que actuarà per evitar que les primes de risc del deute públic dels països afectats pel coronavirus  es desboquin, com va passar en la crisi del deute sobirà del 2012. Amb aquest missatge, ha intentat corregir l’error de la vigília de la seva presidenta, Christine Lagarde, que va assegurar que l’autoritat monetària «no és aquí per tancar» les esmentades primes, cosa que –juntament amb la seva decisió de no abaixar els tipus d’interès– va provocar que els interessos del deute públic al mercat es disparessin i les borses registressin un enfonsament històric.

A més de causar pànic als inversors i sorpresa als analistes, el pronunciament li va costar crítiques furibundes a Itàlia i França, amb els seus caps d’Estat, Sergio Mattarella i Emmanuel Macron, al capdavant. La mateixa Lagarde va provar de corregir-se el mateix divendres en una entrevista posterior a la cadena de televisió ‘CNBC’: «Estic plenament compromesa a evitar qualsevol fragmentació en un moment difícil per a la zona euro. Les primes de risc elevades pel coronavirus perjudiquen la transmissió de la política monetària». La rectificació, no obstant, va arribar massa tard per als mercats.

Per intentar de ratificar la idea, l’economista en cap del BCE, Philip Lane, ha publicat aquest divendres un comunicat a la web de l’organisme en què insisteix en la rectificació del missatge llançat per Lagarde a la roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern. «No tolerarem cap risc a la transmissió fluida de la nostra política monetària en totes les jurisdiccions de la zona euro. Estem clarament preparats per fer-ne més i ajustar tots els nostres instruments, si es necessita per assegurar que les primes de risc elevades que veiem en resposta a l’acceleració dels contagis del coronavirus no soscaven la transmissió». En la mateixa línia s’han pronunciat els governadors del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, i França, François Villeroy de Galhau, membres del consell de govern del banc central.

El que sigui necessari

En declaracions a EL PERIÓDICO, Hernández de Cos ratifica que el BCE comprarà «el que sigui necessari, d’Itàlia o qualsevol altre país, per evitar que es produeixi fragmentació financera». En aquesta línia, ha indicat que el pla de compra de deute públic i privat aprovat (120.000 milions d’euros fins a final d’any, que sumen una mitjana de 13.000 milions als actuals 20.000 milions mensuals) podrà prioritzar l’adquisició de títols empresarials i de bons públics dels països més afectats, i modificarà temporalment les condicions del programa, per evitar-los problemes de finançament. Així mateix, remarca que el BCE pot prendre més mesures, inclosa una possible baixada de tipus interès, però considera que no és la mesura més adequada per combatre un impacte econòmic del coronavirus que s’espera temporal. 

El que fa falta, ha argumentat el governador, és que la zona euro respongui amb una política fiscal de la magnitud suficient, específica per als sectors i col·lectius afectats, i coordinada entre països i amb les institucions comunitàries. «Els problemes de sostenibilitat fiscal queden per a una segona consideració, perquè si el ‘xoc’ és temporal, les mesures fiscals han de ser temporals i després es torna a la posició inicial de les finances públiques i es reprenen els processos de consolidació allà on faci falta, però no ara som en aquest punt», ha remarcat en declaracions a les agències de notícies, en les quals també ha avalat Lagarde com la «millor persona per gestionar aquesta crisi».

Notícies relacionades

La qüestió de fons és que el mandat del banc central, preservar l’estabilitat dels preus, no li permet finançar directament els estats (comprar deute en les emissions dels Tresors), però la justícia europea sí que ha determinat que pot fer-ho de manera indirecta (comprar el deute públic en mans privades) per aconseguir el seu objectiu que la inflació sigui a prop però per sota del 2%. El BCE, per tant, sí que pot actuar sobre les primes de risc (diferencial de l’interès del bo a 10 anys d’un país respecte a l’alemany de referència al mercat privat, indicador del risc d’impagament a ulls dels inversors). Per això va sorprendre el primer missatge de Lagarde, ja que ella mateixa va reconèixer que els estats més afectats hauran d’emetre més deute per finançar les mesures de despesa fiscal que el mateix BCE insta a adoptar.