Sistema financer

Fernández Ordóñez: «Els bancs no sobreviurien sense l'Estat»

L'exgovernador del Banc d'Espanya considera que el financer és el sector amb menys competències real

zentauroepp52740128 eco200311195306

zentauroepp52740128 eco200311195306 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

«Els bancs no poden sobreviure sense la protecció de l’Estat. Aquesta protecció és existencial. Els bancs no durarien ni un minut si treus aquest suport».  Miguel Ángel Fernández Ordóñez, governador del Banc d’Espanya entre el 2006 i el 2012, considera perversa aquesta relació que permet que el sector financer sigui el més regulat i el que admet menys competència. Així ho ha posat de manifest en una conferència pronunciada aquest dimecres al Cercle d’Economia –l’última que es fa abans de Setmana Santa, per efectes del coronavirus– de Barcelona on ha presentat el contingut del llibre que acaba de publicar sobre el seu pensament sobre el sector financer, que ha descobert una vegada va abandonar el càrrec de governador, segons ha explicat.

A  ’Adeu als bancs’ dona la seva opinió que les crisis financeres són consubstancials al sistema mentre que no es modifiqui el paper dels bancs. «La utilització dels dipòsits dels bancs comercials causa molt mal», afirma en la introducció del seu llibre. «Els diners dipositats en els bancs comercials sempre han sigut fràgils», planteja l’exgovernador i assegura que els danys del sistema actual no podran evitar-se «mentre continuem utilitzant com a diners els dipòsits bancaris, perquè aquests diners són fràgils. I aquesta fragilitat és la font de tots els problemes».  En aquest sentit ha esmentat diversos estudis en els quals es planteja que la solució és utilitzar «diners segurs», emesos pels bancs centrals.

Bombolles de crèdit

Notícies relacionades

Que siguin els bancs privats i no els bancs centrals els que creen els diners explica la facilitat amb la qual sorgeixen les bombolles de crèdit i la dificultat de les polítiques monetàries per sortir de les recessions. «Les regulacions bancàries serien innecessàries si els diners fossin creats per l’Estat», afirma.

Fernández Ordóñez ha explicat que per la seva experiència en el mercat de les telecomunicacions com a president del Tribunal del Mercat de la Competència, «quan liberalitzem un sector el servei acaba sent més barat». En aquest sentit ha recordat una frase de Bill Gates (Microsoft): «Necessitem el que fan els bancs però no necessitem els bancs».  Si no hi ha bancs sortiran diferents intermediaris per deixar diners, «i hi haurà més competència», cosa que, d’alguna manera, ja passa amb les ‘bigtech’ i les ‘fintech’, si bé aquestes empreses no compten amb la mateixa protecció de l’Estat.