Mercat laboral

Els acomiadaments per ERO a tot Espanya es disparen el 52% fins al novembre

Les empreses van fer fora 27.525 persones mitjançant un cessament col·lectiu, amb especial virulència a Catalunya i en el sector industrial

GRAF8107. A CORUÑA, 13/01/2019.- Trabajadores de Alcoa se manifiestan por las calles de A Coruña en defensa de la actividad y del empleo, contra el ERE para 686 trabajadores que pretende la multinacional del aluminio al cerrar las plantas de A Coruña y Avilés (Asturias). EFE/Cabalar

GRAF8107. A CORUÑA, 13/01/2019.- Trabajadores de Alcoa se manifiestan por las calles de A Coruña en defensa de la actividad y del empleo, contra el ERE para 686 trabajadores que pretende la multinacional del aluminio al cerrar las plantas de A Coruña y Avilés (Asturias). EFE/Cabalar / Cabalar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 27.525 persones van ser acomiadades mitjançant un expedient de regulació d’ocupació (ERO) a tot Espanya entre els mesos de gener i novembre del 2019; el que representa un increment del 52% respecte al mateix període de l’any anterior. Les dades publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball ratifiquen la tendència que el 2019 va representar un exercici de canvi de cicle, en el qual la destrucció d’ocupació per la via dels expedients torna a despuntar. La xifra acumulada dels primers 11 de mesos del 2019 va ser la més alta de l’últim lustre.

Més enllà dels afectats per un ERO d’extinció del contracte, el total de persones involucrades en una reestructuració col·lectiva ascendeix a 77.359, si se sumen les reduccions de jornada i la suspensió temporal de l’ocupació. Això implica que entre gener i novembre el nombre total d’afectats per un ERO va incrementar el 23,5%. És a dir, la tendència entre les empreses de reestructurar les plantilles per la via de l’acomiadament va a l’alça, tot i que no és la majoritària. Empreses com Telefónica, Dia, Banco Santander o Caixabank són només algunes de les 1.933 firmes que han registrat un ERO aquest 2019.

I la tendència de l’exercici passat, que pot variar poc a l’incorporar-hi les dades de desembre, és que el nombre d’acomiadaments ha augmentat perquè les empreses també han augmentat el nombre d’acomiadaments. És a dir, no és que hi hagi més empreses que acomiadin més gent (que també ha passat), sinó que les empreses que acomiaden van acomiadar un nombre major de treballadors. I és que, mentre el nombre de cessaments es va disparar el 52%, el nombre de companyies que van realitzar un ERO va augmentar el 2%.

Mal any per a Catalunya

Notícies relacionades

Aquest 2019 va ser un exercici especialment destructiu en termes d’ocupació a Catalunya, perquè si el nombre d’acomiadaments col·lectius va despuntar el 52% a tot Espanya, aquesta xifra ascendeix al 117,4% en les quatre províncies catalanes. Un total de 6.401 persones van perdre la seva ocupació per la via d’un ERO d’extinció a Catalunya, entre gener i novembre.

I, a diferència del conjunt d’Espanya, a Catalunya les empreses estan optant per reestructurar plantilles per acomiadament i no per mètodes menys traumàtics, com la suspensió o la reducció de jornada. Si a Catalunya el nombre d’afectats per un ERO d’extinció representava el 63,6% del total d’afectats per un ERO, en el conjunt d’Espanya el percentatge es rebaixava al 35,6%.