Energia

Espanya es deixa el 30% dels megawatts renovables de les subhastes sense executar

Rècord històric d'instal·lació renovable amb la connexió de 6.456 megawatts de potència el 2019

renovables

renovables

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Rècord de renovables. El 2019 es van instal·lar 6.456 megawatts renovables a Espanya, un rècord històric per al sistema elèctric espanyol, segons les dades facilitades aquest dijous per Red Eléctrica. No obstant, podria haver sigut una marca més gran. L’any passat s’haurien d’haver instal·lat 8.000 megawatts, corresponents a les subhastes del 2017, però només s’ha executat un 30% d’aquesta capacitat (5.689 en total).

El Govern central va convocar dues licitacions el 2017 en què es van adjudicar 8.000 megawatts –3.910 megawatts fotovoltaics i 4.107 megawatts eòlics–, que s’haurien d’haver connectat a la xarxa abans del 2019 per accedir a un règim retributiu i recuperar els avals presentats per participar-hi. No obstant, el 2019 es van quedar sense executar un de cada tres megawatts subhastats.

Fa un any, el president de la Fundación Renovables, Fernando Ferrando, ja advertia que en temps i forma seria «materialment impossible arribar al 2020 amb tots els megawatts». La tramitació administrativa i la logística –sobretot en el cas de l’eòlica: moure les gegantines pales dels molins no és tasca fàcil– posaven difícil la tasca. I això és el que ha passat. Segons les dades difoses per Red Eléctrica, falten per instal·lar 192 megawatts fotovoltaics 2.160 d’eòlics.

«Un quan agafa un avió a les 7.30 hores sap que no pot entrar a l’aeroport a les 7.20 hores i donar la culpa al de seguretat o al que ha facturat l’equipatge», advertia a final d’any durant el congrés d’APPA Renovables el director d’operació de l’operador elèctric, Tomás Domínguez. En la mateixa línia s’expressava el president d’aquesta associació, José Miguel Villarig, que reconeixia que aquells que havien participat en el concurs sabien quines eren les seves condicions. Villarig assegurava que, precisament, els temps ajustats (en tres anys s’havia de desenvolupar tot el projecte) havien fet que grans empreses decidissin no licitar.  

Notícies relacionades

La incògnita ara recau en si els projectes es duran a terme, una cosa que no sembla complicada en un sector a l’alça que es comença a enlairar amb la revolució energètica que promet l’actual Govern. Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), es preveu la instal·lació de 50.000 megawatts renovables fins al 2030, el doble de la capacitat en el dia d’avui –55.247 megawatts, dels quals un 46% són eòlics i un 16% fotovoltaics–, i a més, molts han venut els seus projectes per sobre del preu de la garantia dipositada. 

Aquest és, precisament, el segon interrogant, saber què passarà amb els avals. Les empreses van dipositar una garantia financera de 60.000 euros per megawatt de potència, que els seria tornat progressivament segons s’anessin complint determinades fites. Un als sis mesos, un altre a l’any i un altre abans del 2020, quan finalitzava el període previst. Fonts de l’Executiu al·ludeixen a la nova formació del Govern per conèixer si s’executaran o no, tot i que l’Executiu ja va iniciar la tramitació per a aquells que no van complir la segona fita, cosa que fa pensar que ara farà el mateix.

Temes:

Energia