frau fiscal

Hisenda investiga 600 societats estrangeres propietàries de vivendes

El valor dels immobles sobre els quals es practiquen indagacions ascendeix a uns 1.200 milions

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18  pleno en el congreso  maria jesus montero  181220095556

zentauroepp46318266 madrid 20 12 18 pleno en el congreso maria jesus montero 181220095556 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

L’Agència Tributària  (AEAT) està investigant prop de 600 societats estrangeres propietàries de vivendes a Espanya per un valor d’entorn1.200 milions d’euros, i està obtenint resultats «molt positius», segons ha anunciat la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, durant la seva intervenció en la inauguració del XXIX Congrés d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat (IHE), que se celebra aquest dijous i divendres a Saragossa.

Montero ha explicat que sota la coordinació de la Unitat Central de Coordinació de Control de Patrimonis Rellevants s’està investigant unes 600 societats estrangeres, principalment societats patrimonials però també socimis, que tenen vivendes en propietat per tot Espanya, amb un valor aproximat de 1.200 milions d’euros.

Segons Montero, els resultats d’aquest control tributari estan permetent obtenir resultats «altament positius», a l’identificaradministradors espanyols que no han declarat la possessió d’aquests patrimonis immobiliaris amb «conseqüències tributàries» per frau en IVA, IRPF, Patrimoni o Societats.

Aquesta nova unitat central de coordinació de grans patrimonis exerceix un control sobre 170.000 contribuents i el control fiscal realitzat el 2018 va suposar una liquidació de 494 expedients, amb una recaptació de 347 milions d’euros.

En matèria fiscal, Montero ha indicat que s’ha de treballar en conjunt amb l’Organització d’Inspectors d’Hisenda per veure les modificacions legals a escometre per evitar «tanta enginyeria fiscal» entre els grans patrimonis i obligar el compliment fiscal.

Així, ha indicat que s’ha de fer un «debat» sobre la contribució de les grans rendes i grans patrimonis a les arques públiques, per la qual cosa ha avançat que Hisenda està estudiant una revisió fiscal per a aquest tipus de contribuents, que podria passar per canvis en l’IRPF o altres figures fiscals», de manera que «el que més guanya pugui contribuir en gran manera».

Notícies relacionades

De la mateixa manera, ha ressaltat les actuacions empreses per l’AEAT en els últims mesos contra el frau i l’elusió, com les cartes remeses a empresaris societaris. Fins al setembre, ha indicat Montero, la base imposable de l’IVA en grans empreses està creixent «entre un 6% i un 7%» per sobre dels principals indicadors d’activitat, gràcies als «esforços» de l’Agència Tributària.

La titular d’Hisenda també ha recordat que a la passada Campanya de la Renda, relativa a l’exercici 2018, el resultat a ingressar pels contribuents va créixer un 15% en un context d’ús creixent dels avisos per part de l’AEAT, perquè, si és necessari, els contribuents revisin els seus comportaments. «Anem pel bon camí i és un matalàs de seguretat per als que volen contribuir», ha emfatitzat.