Canadell cola els referèndums a empresaris a la Cambra de Comerç

La primera qüestió subjecta a consulta serà sobre les conseqüències econòmiques de la independència de Catalunya

L'objectiu és que la segona qüestió tingui a veure amb la resposta que cal donar a la sentència del procés

zentauroepp50227357 barcelona 04 10 2019   econom a   m nica roca y joan canadel191004131348

zentauroepp50227357 barcelona 04 10 2019 econom a m nica roca y joan canadel191004131348 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A partir d’avui, la Cambra de Comerç de Barcelona ha engegat un programa de consultes als empresaris, segons ha explicat el president de l’entitat, Joan Canadell, acompanyat per la vicepresidenta, Mònica Roca.

Per començar, es repetirà la mateixa pregunta que es va fer el 2012 sobre les conseqüències econòmiques de la independència de Catalunya. Sis de cada 100 dels prop d’un miler de participants van considerar que no hi hauria conseqüències negatives si Catalunya es mantenia en la Unió Europa (UE).

La següent qüestió serà quina resposta cal donar a la sentència del procés, si es veu que hi ha prou interès a respondre a la primera, han anunciat. En tot cas, l’actual equip presidit per Canadell ja va colar fora de l’ordre del dia, a l’últim ple d’aquesta setmana, una declaració per afegir-se a la «resposta massiva» que es doni a la sentència del procés.   

La primera pregunta que se sotmetrà a consulta, que no té caràcter vinculant, té a veure amb les conseqüències econòmiques que tindria una Catalunya amb estat propi, ha afirmat. Segons el parer de Canadell, com ja es va fer el 2012, «no es pot acusar la Cambra que faci política». Això anirà acompanyat per conèixer el tipus d’empreses que responen. 

Aquest era un dels compromisos que va adquirir la candidatura independentista promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es va imposar el maig passat en les eleccions a la Cambra. Entre les qüestions que pretenen sotmetre a consulta també hi ha la de si cal considerar el Rei persona no grata.  

La bona marxa del sistema, que es durà a terme mitjançant vot electrònic, la donarà si hi participen almenys els 20.000 empresaris que van votar en les eleccions. L’objectiu és fer «consultes setmanals» i que moltes de les iniciatives que es duguin a terme se sotmetin a aquest procés. El comitè executiu, l’òrgan de govern principal de l’entitat, que està controlat per la majoria independentista, és el que decideix les preguntes, ha dit Canadell.

De cara al futur se sotmetran a consulta altres qüestions com la necessitat de recuperar la figura de l’aprenent, si cal potenciar l’FP dual o fomentar l’arbitratge en el conflicte entre empreses, entre d’altres, així com si caldria restablir algun tipus de quota cameral bàsica. També es vol preguntar si les cambres han de col·laborar «en la construcció d’un model de país» o si cal tenir un salari mínim diferenciat, tal com proposa el Govern.          

Una de les funcions bàsiques de les cambres és consultar a l’empresariat, ha explicat Canadell. Tindran dret a vot uns 600.000 empresaris, cosa que contrasta amb les 800 opinions que s’obtenen al fer les enquestes actuals sobre estat d’opinió. El cens d’empreses és de 330.000.

El president de la Cambra ha recordat que dos dels compromisos bàsics de l’equip actual eren revisar i actualitzar el cens i recollir l’opinió dels empresaris i autònoms. S’ha fet en els primers 100 dies per ser «una de les coses més importants del mandat».

Roca assegura que aquest «és un exemple molt clar de democràcia participativa» i ha fet una crida a la participació del conjunt de l’empresariat.

Notícies relacionades

Com és una prova pilot, es comença a la Cambra de Barcelona i es permetrà el vot de «tots els empresaris de Catalunya». De tota manera, el resultat es donarà desagregat: la zona que delimita la Cambra i la resta.

La idea és oferir el sistema a la resta de les 12 cambres a través del Consell General de Cambres de Catalunya, que també presideix Canadell.