Entrevista

Joan Canadell: «L'ANC no influeix en la nova Cambra»

El president de l'entitat assegura que «no farà res» per recuperar seus empresarials que van marxar

L'organisme activarà cap a l'octubre un sistema de consultes, entre aquestes si els patrons volen la independència

zentauroepp49261277 barcelona   29 07 2019   econom a    el presidente de la cam190802225447

zentauroepp49261277 barcelona 29 07 2019 econom a el presidente de la cam190802225447 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El projecte independentista ha fet de la Cambra de Comerç de Barcelona un eix fonamental delprocésdesprés de l’èxit de la candidatura ‘Eines de País’ promoguda perl’Assemblea Nacional Catalana  (ANC), que té majoria en el ple, amb Joan Canadell com a president des del passat 17 de juny. 

–¿Quines mesures ha pres el nou comitè executiu?

–El que vam fer en el primer ple del 25 de juliol va ser constituir les primeres 11 comissions i cinc grups de treball. A partir d’ara ha de treballar tota la Cambra. 

–¿No feien res, les comissions de l’anterior Cambra?–

No feien res. Hi havia tres o quatre comissions actives, però pràcticament no es reunien. 

–Amb vostè sembla una Cambra presidencialista...

–Potser sí, però canviarà. Les 11 comissions començaran a funcionar al setembre però hi ha propostes que n’hi hagi més. 

–¿Quin objectiu comú tindran aquestes comissions?

–Potenciar al màxim l’empresa i l’economia catalanes. Una de la comissions que ha començat a activar-se és la de comerç. Estem fent accions per prendre mesures i presentar propostes en el tema de la seguretat. S’ha creat un observatori per aconseguir dades fiables. Mesurar l’evolució i tenir informació, això és el que pot fer la Cambra. El tema dels manters també ens preocupa. 

–És un assumpte de l’Ajuntament i del port...

–Mirarem d’entrar en la negociació i participar en la solució. Una altra comissió serà d’internacionalització. La Cambra té relacions amb unes 9.000 cambres de comerç de tot el món i obrirem relacions bilaterals amb algunes.  

–¿Què els diria als que opinen que s’ha polititzat la Cambra?

–Que pels nostres actes ens coneixeran. Defensem l’empresa catalana i de Barcelona i si a això se li diu fer política doncs la farem. La Cambra és un ‘lobby’. 

-¿L’objectiu principal és la independència de Catalunya?

-Sí i no. L’objectiu és el màxim desenvolupament de l’economia. Nosaltres com a equip que ha guanyat les eleccions a la Cambra creiem que la solució passa per un Estat independent. Però això ho ha de dir la majoria dels empresaris catalans.  Serà la societat civil la que haurà de decidir. 

-¿Faran consultes?

-Sí. Farem una consulta. Es faran consultes contínues. A partir de l’octubre esperem fer preguntes de tot tipus, per exemple sobre la contaminació de Barcelona i si s’ha d’establir un peatge d’accés o no. També es poden fer les preguntes de si s’està d’acord que la Cambra treballi en la línia que Catalunya es converteixi en un Estat independent. Es farà. 

–Hi ha hagut crítiques a l’ANC per afavorir les empreses afins a la independència i promoure un web que es veu com un boicot...

–Que hi hagi les crítiques que es vulgui. Un boicot és assenyalar les empreses en negatiu. 

–¿Impulsaran que el Rei sigui declarat non grat?

–Sí. És una de les qüestions a plantejar. 

–Això de no fer comunicacions només en castellà ¿com ho justifica?

–No som bilingües. El reglament de la Cambra estableix que les comunicacions institucionals es faran en català i només en català. El que hem acordat és que a les rodes de premsa contestarem les preguntes en català. Em sembla malament que al final es parli més de la llengua que del contingut. Però suposo que en un temps els mitjans de comunicació s’hauran cansat de parlar del tema. ¡Allà ells! 

Canadell posa a la sala de reunions del comitè executiu / JORDI COTRINA

–¿Quines iniciatives tindrà la Cambra després de la sentència del procés?

–Ens interessa el màxim d’estabilitat, però també cal pensar a llarg termini i els empresaris poden afegir-se a alguna iniciativa per demostrar que una sentència és injusta. Si ja tenim un sistema de consultes en marxa l’utilitzarem. Si no, decidirem entre nosaltres una actitud a prendre. 

–¿Ponderaran els vots dels empresaris segons la mida de les companyies?

–El vot del senyor Grifols té el mateix valor que el de qualsevol autònom. Així funciona la democràcia. Cada empresa té un vot i cada autònom té un vot. No podem ponderar cada vot. 

La llei de cambres preveu modificar la composició del ple i suprimir butaques de pagament...

–És un milió d’euros de finançament, el 5% del total. Si aquestes empreses no hi són no serà difícil cobrir el finançament que aporten. No ens sembla bé que aquest vot empresarial hagués pogut servir per canviar la majoria de la Cambra. En quatre anys no tindrà impacte a l’hora de fer majories, però en les pròximes eleccions la situació ha de canviar i la Conselleria d’Empresa hi està d’acord.

–¿L’ANC controla la Cambra de Comerç?

–No. Jo em vaig donar de baixa el 18 de juliol com a membre de la secretaria nacional. Amb l’ANC no tinc cap relació formal. No veig incompatibilitat en els membres del consell, tot i que potser sí en el cas del president de la Cambra. No tinc temps per a tot. De cap manera, l’ANC no té cap tipus d’influència en la nova Cambra, en absolut. El que cal agrair-li és el paper que va tenir en les eleccions i sobretot el dels voluntaris.

–¿I les relacions amb la Cambra d’Espany

a?–Jo ja soc vicepresident segon de la Cambra de Comerç d’Espanya. Em vaig reunir amb Josep Lluís Bonet, fa dues setmanes, em va demanar lleialtat i em va ratificar en el càrrec.

-¿Faran algun esforç perquè tornin les seus d’empreses que van marxar?-La Cam

bra no farà res. L’impacte és pràcticament zero i no ens preocupa. Cap empresa ha traslladat personal. No afecta els impostos. No ens preocupa. Però ¿no em pregunten pel Govern d’Espanya?

–Doncs sí, ¿què opina del bloqueig polític, tot i que tampoc el Govern de Catalunya està gaire bé...

–Però avui és notícia el Govern espanyol i el seu bloqueig. Avui Espanya és ingovernable. Cal dialogar, tenir en compte els catalans. Fa quatre anys que no tenim un Govern estable i Espanya necessita reformes estructurals. Cal pactar i buscar una solució per al conflicte català. Que Sánchez i Torra dialoguin sobre el futur del país. I que la majoria decideixi.

Notícies relacionades

–¿I la disputa d’ERC i JxCat?

–¿De què serveix tenir un Govern si no es poden fer reformes estructurals?  Les grans reformes s’han d’abordar en l’àmbit d’Estat. I qui ha de formar Govern és Espanya. Són magnituds molt diferents.