evolució dels tipus d'interès

¿A qui beneficia més la caiguda de l'euríbor?

Els hipotecats de les Balears i Madrid tenen els crèdits per a vivendes de més import i tindran la rebaixa més substancial

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Balears i Madrid serà les comunitats autònomes que més es beneficiaran per la caiguda de l’euríbor al juliol, ja que són les comunitats amb un import mitjà per hipoteca més elevat. La baixa de l’indicador ha marcat, a més, un nou mínim històric, el -0,283%. Tot i que es tracta de la cinquena baixada mensual consecutiva de l’euríbor, no es va notar fins al mes passat en les quotes de les hipoteques, ja que el mateix mes del 2018 era “menys negatiu”, cosa que ha tornat a passar ara en comparació amb el -0,190 % de juliol de l’any anterior.

L’euríbor a un any, el principal indicador de les hipoteques a tipus variable a Espanya, ja fa 42 mesos que està en negatiu. L’import mitjà d’una hipoteca per a la compra d’una vivenda era de 125.120 euros el juliol del 2018, segons les dades del’Institut Nacional d’Estadística (INE). Si a aquest import se li aplica l’euríbor d’aquell mes més un diferencial d’un punt percentual, la quota mensual de les hipoteques a un termini de 25 anys era de 461,42 euros.

Després de revisar la hipoteca amb el valor de l’índex el juliol d’aquest any, la quota passarà a 455,69 euros, el que suposa una rebaixa mitjana de 5,73 euros mensuals, o 68,76 d’anuals. La rebaixa dependrà de l’import mitjà sol·licitat en cada comunitat, que oscil·la entre els 212.248 euros de les Balears i els 74.792 euros d’Extremadura.

D’aquesta forma, els hipotecats de les Balears que revisin el seu préstec amb la dada de juliol del 2019 s’estalviaran 9,72 euros mensuals o 116,64 d’anuals, mentre que els madrilenys pagaran 7,94 euros mensuals menys o 95,24 d’anuals.

A continuació se situen Catalunya, amb una rebaixa mensual de 6,52 euros (78,28 a l’any); el País Basc, amb 5,92 euros al mes i 71 euros a l’any; i ja per sota de la rebaixa mitjana de juliol, a La Rioja els hipotecats s’estalviaran 5,24 euros al mes i 62,85 a l’any i a Navarra, 5,22 i 62,62 euros, respectivament.

Càlcul de l’índex

L’euríbor es calcula amb les dades de les principals entitats de la zona de l’euro i consisteix en el tipus d’interès mitjà de comptat que ofereixen les entitats per a les operacions de dipòsit d’euros a termini d’un any.

Notícies relacionades

Des d’agost del 2018, l’euríbor estava apreciant-se a causa que els inversors van començar a descomptar la possibilitat d’una pujada de tipus. No obstant, des del mes d’abril passat, aquesta tendència s’ha invertit. Diversos analistes destaquen que els nous mínims registrats s’han produït pel canvi d’actitud de l’institut emissor presidit per Mario Draghi. “Durant la seva última reunió, el BCE va canviar el seu llenguatge”, amb un panorama de tipus baixos més llarg.

Davant d’aquesta situació, planteja Idealista, el portal immobiliari, “hi ha molts futurs hipotecats que dubten entre contractar un préstec variable i un de fix; això és, entre aprofitar el moment actual o optar per una hipoteca més cara, però que permet pagar els mateixos diners des de la primera quota a l’última”. La resposta és que els experts no es decanten per cap opció: afirmen que no hi ha una hipoteca perfecta, sinó que l’elecció depèn de factors com la situació personal i financera del client o si té perspectives de millorar les seves condicions salarials, entre d’altres. També recomanen comparar diferents ofertes i negociar les clàusules amb el banc escollit. 

Temes:

Hipoteques