PRESSIÓ SECESSIONISTA

Canadell insta Torra a definir la seva proposta per assolir un Estat propi

El president de la Cambra de Comerç considera que urgeix resoldre la «inestabilitat política» i obrir negociacions entre Catalunya i Espanya per a la independència

canadell2

canadell2

2
Es llegeix en minuts

El president de la Cambra de BarcelonaJoan Canadell, ha instat el Govern a definir quina és la seva proposta per “desencallar” la situació política actual si, passades unes setmanes, el Govern que surti de les últimes eleccions generals no fa un pas endavant i accepta asseure’s a dialogar sobre Catalunya. En una entrevista amb EFE, l’empresari independentista considera que urgeix resoldre l’actual “inestabilitat política” per generar un escenari més favorable a l’activitat de les empreses catalanes, i que, segons el seu parer, hauria de passar perquè Catalunya compti amb un “Estat propi”.

“La pilota és a la teulada de l’Estat. Encara no sabem els pactes que hi hauran i poden passar unes setmanes, però arribarà un moment en què el Govern central s’haurà d’asseure a parlar amb el Govern i trobar una sortida a la inestabilitat política”, ha assenyalat Canadell.

Segons la seva opinió, la “negociació” entre els dos executius ha de passar “per una solució amb què estigui d’acord la majoria de la societat catalana, almenys el 50%”. Després d’afirmar que veu l’executiu català “disposat a dialogar” mentre que al Govern central “fins ara, no”, l’empresari ha afirmat que l’equip de Quim Torra també té una “responsabilitat” i que és “definir què vol fer” si el Govern espanyol no s’asseu a parlar.

Pressió als governs

Canadell insta el Govern a “fer una proposta que desencalli tot això” i obligar l’altre a moure’s. “Si no ve [el Govern espanyol] a la taula de negociació, el Govern de la Generalitat haurà de buscar la manera. No podem estar indefinidament així, sense asseure’ns perquè l’altre no ho vol fer”. Canadell, que acaba de prendre possessió com a president de la Cambra després d’uns comicis en què la seva candidatura va guanyar amb majoria absoluta, ha defensat el paper de la institució com a agent polític. “Som aquí per dir als polítics que s’espavilin i per pressionar els governs perquè creïn un clima que afavoreixi les empreses”, ha dit.

Entrar en política

L’empresari d’Eines de País, la candidatura a la Cambra impulsada per l’ANC, ha assegurat que altres antics presidents de la Cambra com Miquel Valls, o com l’actual president de les Cambres d’Espanya, José Luis Bonet, també entraven en política. “Tots fem política. No podem acceptar que sigui fer política quan diem que defensar l’empresa passa per tenir un Estat propi, i que no ho sigui quan es diu que tot ha de continuar igual”, ha argumentat.

En línia amb aquesta convicció, Canadell ha dit que la Cambra, com a institució, es planteja “anar a parlar amb Madrid” per traslladar la seva defensa d’una Catalunya independent i no descarta fins i tot acudir a través del Consell de Cambres d’Espanya.

Negociar per un Estat propi

Notícies relacionades

El nou president de la Cambra també ha tornat a apel·lar a les grans empreses catalanes a “intercedir” en el debat polític, a actuar com a lobi i a “pressionar el Govern per entendre que s’ha d’asseure a negociar” i “respectar” el dret a l’autodeterminació.

Canadell, que ja s’ha entrevistat amb la majoria de les grans empreses que ocupen les denominades 14 cadires de plata de la Cambra, ha assegurat que els ha traslladat que el seu objectiu prioritari és “desenvolupar al màxim el potencial de l’empresa catalana” i que, per això, “cal fer un pas més i tenir un Estat propi”. Així, ha afirmat que “nosaltres no volem un Estat independent perquè siguem independentistes. De forma raonada hem arribat a la conclusió que ens va bé tenir un Estat”.