Bo social tèrmic

El Govern comença demà a repartir els ajuts a la calefacció

Després de mesos d'espera, les llars espanyoles rebran un xec d'entre 25 i 124 euros per a les seves despeses hivernals

zentauroepp9941836 factura luz190530090124

zentauroepp9941836 factura luz190530090124 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern començarà demà a repartir més d’un milió de ‘xecs’ d’ajuda per pagar la calefacció, després de diversos mesos d’espera. La negativa del Congrés dels Diputats als Pressupostos va retardar-ne l’entrega, prevista per al mes de març, i farà que arribin a les cases gairebé començat l’estiu.

El bo social tèrmic va ser una de les mesures introduïdes per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a l’octubre, després que els preus de la llum es disparessin. A Espanya existeix, des de fa temps, un bo social elèctric que ajuda les llars més vulnerables a pagar la llum. No obstant, el Govern va considerar que la calor a l’hivern és tan necessària com la llum, així que va crear una ajuda en forma de ‘xec’ per sufragar aquest subministrament.

Al principi, la intenció del Govern era ‘pagar’ aquest xec amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2019. Malgrat tot, la negativa del Congrés a aprovar-lo va paralitzar en el temps aquesta ajuda fins després de les eleccions, quan el Govern va iniciar el procés. El pressupost assignat és de 75 milions d’euros.

El bo tèrmic és una ajuda directa que rebran –si no la rebutgen– totes les llars que eren beneficiàries del bo elèctric fins el 31 de desembre del 2018. És a dir, més d’un milió de llars. No obstant, la quantia que reben varia –en funció de la zona en què visquin i el grau de vulnerabilitat del beneficiari– entre un mínim de 25 euros i un màxim de 124. 

Notícies relacionades

El ‘pagament’ del bo tèrmic es diferencia de l’elèctric en què aquest últim és un descompte que fan directament les elèctriques en el rebut de la llum dels usuaris, mentre que l’ajuda a la calefacció és un ingrés al compte on el beneficiari tingui domiciliat el rebut i, en cas de no tenir-lo domiciliat, al compte bancari que hagi indicat.

Aquesta és la primera vegada que les llars reben una ajuda per al pagament de la calefacció i l’aigua calenta. No obstant, a l’Estratègia de Pobresa Energètica 2019-2024, aprovada pel Govern abans de les eleccions, l’Executiu va anar més enllà i va introduir la possibilitat d’unificar els dos bons socials, l’elèctric i el tèrmic, per assignar de manera automàtica els ajuts a les llars vulnerables. És una idea que persegueixen molts experts perquè les famílies rebin el descompte de forma automàtica, sense la necessitat d’avançar diners, ja que algunes organitzacions com Facua es queixen que el retard de l’entrega “no aporta cap solució a les persones que han tingut problemes per pagar les factures”.