Pobresa energètica

Més d'un milió de sol·licitants es queden sense bo social elèctric per motius de renda

El 31 de desembre finalitza la pròrroga per als antics beneficiaris de rebre amb retroactivitat el descompte

A partir de l'1 de gener els consumidors poden continuar sol·licitant el bo social elèctric, però no el tèrmic

zentauroepp24528172 barcelona 19 12 2013   tarifas electricas contador luz factu180517140922

zentauroepp24528172 barcelona 19 12 2013 tarifas electricas contador luz factu180517140922

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Més d’un milió de sol·licitants espanyols es quedaran sense bo social elèctric. Aquest dilluns acaba el termini per sol·licitar aquesta ajuda d’entre el 25% i el 40% de descompte a la factura de la llum de manera retroactiva per a totes aquelles llars que disfrutaven de l’antic bo social elèctric i només hi ha 1,05 milions de bons actius –de les prop d’1,5 milions de sol·licituds rebudes– mentre que l’antic bo social el disfrutaven 2,4 milions de famílies.

En concret, d’aquests 1,05 milions de beneficiaris, 550.000 són consumidors vulnerables –descompte del 25% a la factura–; 500.000, consumidors vulnerables severs –descompte del 40% a la factura–, i 2.700, consumidors en risc d’exclusió social, segons les dades facilitades pel ministeri per a la Transició Ecològica a data 10 de desembre.

No obstant, aquest descompte a la factura de la llum es podrà continuar sol·licitant a partir de l’1 de gener; la pròrroga fins a l’últim dia de desembre només afectava a aquells consumidors beneficiaris de l’antic bo perquè activessin el nou i la seva comercialitzadora els tornés els diners dels últims tres mesos.

Diferència de criteris 

Entre els motius d’aquesta caiguda en la participació de l’antic bo social al nou es troba el canvi en els criteris per a la seva concessió, que abans es regien exclusivament per termes de potència contractada i que ara ho fan segons la renda. Així, el bo social elèctric creat el 2009 suposava un descompte a la factura elèctrica de les famílies amb una potència contractada inferior a 3 kW, fos quina fos la seva situació econòmica; els pensionistes amb pensió mínima; les famílies nombroses i aquelles que tinguessin tots els seus membres a l’atur.

No obstant, l’any passat, l’anterior titular d’energia, Álvaro Nadal va modificar els criteris i va eliminar el grup d’usuaris per sota dels 3 kW, que haurien de demostrar el seu nivell de renda per poder accedir-hi. Segons la CNMC, això suposa al voltant d’1,5 milions d’usuaris del total de 2,4 milions receptors de l’anterior bo. A més, als pensionistes se’ls exigeix que no tinguin més ingressos que la pensió i a aquelles famílies amb tots els membres en atur que convisquin en la mateixa unitat familiar.

A l’octubre, la ministra Ribera va tornar a modificar els criteris per donar més cabuda a les famílies monoparentals amb la fixació de criteris de renda específics per a aquest col·lectiu, va incrementar en un 15% els límits de consum d’energia amb dret a descompte i va ampliar el seu còmput a un any –abans els límits eren mensuals.

Xifres gens menyspreables

Notícies relacionades

Les xifres actuals són bastant bones d’acord amb les que hi havia a finals de març, que se situaven entorn dels 198.000 beneficiaris. Llavors, el ministeri d’energia comandat per Álvaro Nadal es va veure obligat a prorrogar en sis mesos la possibilitat de sol·licitar el nou bo sense gaire èxit ja que a finals de maig la xifra amb prou feines havia pujat a les 500.000 sol·licituds actives. Amb l’arribada de Teresa Ribera al ministeri es van començar a impulsar les campanyes de publicitat i al setembre es va arribar a les 706.285 llars que, després de la pròrroga d’octubre, es convertiran en més d’1,05 milions al tancament de l’any.

D’altra banda, i tot i que a partir de dimarts es podrà continuar sol·licitant el bo social elèctric, no ocorrerà el mateix amb el tèrmic, un taló de descompte per ajudar a pagar les despeses de calefacció i aigua calenta en l’època hivernal, que els qui no l’hagin sol·licitat ja hauran d’esperar a la publicació de la futura Estratègia Nacional de Pobresa Energètica.