Turisme

L'enrenou dels viatges de l'Imserso

Després que els hotelers impugnessin els plecs, Hisenda suspèn el concurs fins a nou avís

També les agències de viatges es queixen del baix rendiment tot i que demanen que el retard sigui el mínim

Turistes de l’Imserso juguen a cartes en un hotel de Lloret.

Turistes de l’Imserso juguen a cartes en un hotel de Lloret. / ARXIU / DAVID BORRAT / CLICK ART FOTO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El concurs de l’Imserso d’aquest any apunta a convertir-se en el serial turístic de l’any. Després dels matisos de la CNMC sobre la falta de competència del contracte, fa uns quants dies els hotelers impugnaven els plecs i ahir Hisenda suspenia temporalment el procediment. Ara són les agències de viatges les que entren en acció i aprofiten la conjuntura per millorar les seves condicions econòmiques. Això sí, sense retardar els viatges en el temps. 

Dijous, els hotelers espanyols –Confederación Española de Hoteles y Apartamentos Turísticos (CEHAT)– a través d’un comunicat mostraven la seva satisfacció amb la decisió d’Hisenda de paralitzar els plecs a l’espera d’estudiar el recurs i estimar-lo o no, mentre assenyalaven que esperaven poder reunir-se amb els responsables de Turisme i de Sanitat i Assumptes Socials per consensuar "una sortida al problema que pugui satisfer tots els implicats".  Els hotelers es queixen del preu i diuen que, per evitar les pèrdues, el preu per persona i dia s’hauria de situar entorn dels 25 euros, i no entre els 22,1 i 22,5 euros dels plecs. 

Aquest divendres, és la Federación Empresarial de Agencias de Viaje (FETAVE) la que emet un nou comunicat després del que ha passat en en què al·ludeix a una situació "similar" a la dels hotelers, perquè els plecs no haurien tingut en compte per calcular la comissió de les agències "l’augment del cost que suposa l’entrada en vigor de la nova legislació de viatges combinats i serveis de viatge vinculats".

FETAVE demana al tribunal administratiu dependent del Ministeri d’Hisenda que ha suspès el procediment que el resolgui "de manera urgent", perquè, si el desestima, l’Imserso pugui reprendre "ràpidament" el concurs i adjudicar les places, de manera que es mantinguin els terminis comercials previstos. I així no es retardin els viatges. Però, en cas contrari, si el tribunal estimés el recurs de Cehat, les agències de viatges demanen que també revisin el seu cas. 

Notícies relacionades

Des que va entrar en vigor la nova llei de viatges combinats a finals deL 2018, que trasllada una directiva europea i que atorga més protecció per al viatger a través d’assegurances que han de costejar les mateixes agències, el benefici per a les agències és menor. En concret, amb les xifres de la Comissió Europea, FETAVE estima que la nova protecció tindrà un cost d’entre 9 i 11 euros, mentre que la comissió de l’agència per vendre els viatges de l’Imserso és de 9,90 euros més IVA (12 euros bruts). No obstant, FETAVE va decidir no recórrer via judicial i deixar que siguin les agències una a una les que decideixin si formar part o no del programa de l’Imserso. No obstant, en el cas que obri l’oportunitat per als hotelers, demanen no ser menys.

El problema de la suspensió dels plecs –a l’espera del que passi després– és el temps. Només existeix un precedent en el qual es va retardar l’inici del programa, va ser l’any 2015 i va suposar un retard en els viatges de gairebé un milió de jubilats i en les contractacions de més de 12.000 persones.  Llavors, un dels concursants –Mundiplan– va recórrer l’adjudicació de Mundosenior, es va anul·lar el procés i tot va començar de nou. No obstant, aquell any els plecs es van publicar a començaments del mes de febrer i no a l’abril com ara.

Temes:

Hotels Turisme