VIATGES

La CNMC insta a redissenyar els lots dels viatges de l'Imserso

Assenyala la "poca o nul·la concurrència" i recorda les sanció per part de Competència a empreses adjudicatàries

17208284 591

17208284 591 / Joan Puig

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMV) ha instat el Govern a redissenyar els habituals tres lots de la licitació delsviatges de l’Imserso a fi d’"afavorir la competència efectiva", de manera que no englobin tots els serveis de manera centralitzada, i proposant diverses opcions com el seu augment o la seva reconfiguració per activitats econòmiques diferenciades.

En el seu informe, de 39 pàgines, sobre els esborranys dels plecs del contracte, Competència assenyala que s’ha constatat que aquesta fórmula que engloba la comercialització, l’allotjament, el transport, l’assistència sanitària, les assegurances i l’animació sociocultural als seus diferents lots, "no ha afavorit la concurrència", i per això recomana diferents opcions, entre les quals destaca el seu augment i la reconfiguració en lots per activitats.

És la primera vegada que el Govern sotmet a consulta de la Comissió els esborranys de plecs d’aquesta licitació el valor estimat de la qual, per a les pròximes temporades, s’acosta als 1.200 milions d’euros, a sol·licitud del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Segons la CNMC, els plecs, aprovats per Sanitat i publicats el 12 d’abril, han obviat moltes de les seves recomanacions per a millorar les propostes, especialment la d’un nou disseny dels lots per afavorir la competència efectiva. Per això s’insta el Ministeri que ho considero i hi introdueixi certes millores en les licitacions futures

Entre elles, aconsella fer estudis rigorosos de mercat i avaluacions amb l’objectiu de promoure un disseny de les licitacions de manera competitiva i que aconsegueixi maximitzar l’eficiència econòmica, així com "justificar la determinació dels preus unitaris" que serveixen per al càlcul del pressupost de licitació i una “major justificació dels costos" que el conformen.

Així mateix, amb els precedents sancionadors per conductes anticompetitives en el marc de convocatòries passades, la CNMC recomana mantenir "especial sensibilitat" en futurs concursos i tenir presents les previsions aplicables a la participació de les UTE recollides a la llei de contractes del sector públic i les condicions per a la seva justificació des de l’òptica de la llei de defensa de la competència.

Concurrència

L’informe de la CNMC assenyala, a través de l’anàlisi de les dades disponibles, que un operador ha resultat adjudicatari del contracte de manera successiva i que s’ha experimentat poca o nul·la concurrència en els diferents processos. Només en tres ocasions es van presentar altres empreses, sense que cap d’elles resultés adjudicatària dels concursos respectius. I únicament el 2014 una altra empresa va resultar adjudicatària d’un lot del contracte.

El 'superregulador' recorda que el comportament de les licitadores en concursos previs convocats per l’Imserso han sigut objecte de sanció per part de l’autoritat de competència. L’any 2000, la CNMC va sancionar les quatre principals empreses del sector per repartir-se els concursos públics dels serveis de viatges en el marc de programes socials per a la tercera edat, actuació que es va tornar a produir el 2016.

En aquella primera ocasió, Competència va multar Halcón Viajes amb 829.396 euros, Viajes Barceló amb 829.396 euros, Viatges Iberia amb 1,23 milions d’euros i Viajes Marsans amb 721.214 euros a, a més d’imposar una sanció de 901.518 euros a l’agrupació d’interès econòmic Mundosocial.

El 2016 va imposar una multa d’1,21 milions d’euros a Halcón Viajes i una altra de 619.500 euros a Viajes Barceló per pràctiques anticompetitives en els concursos de viatges de l’Imserso.

Convé recordar que entre les temporades 1995-1996 i 1997-1998 es van presentar al concurs de viatges de l’Imserso les quatre agències de viatges sancionades amb ofertes idèntiques. A partir de la temporada 1998-1999, les quatre agències van formar una UTE, lligada i associada a Mundosocial, que va resultar ser l’única licitadora al concurs públic a partir d’aquell any excepte en tres exercicis.

Requisits

Per a això, insta a revisar els llindars de solvència econòmica i financera, així com la solvència tècnica i professional, per promoure la participació d’empreses més gran en el concurs. També se suggereix "més clarificació" en relació amb l’habilitació professional requerida a les licitadores, que en anteriors concursos va suscitar impugnacions per part d’algunes de les empreses concurrents.

En aquesta línia, assenyala que en els plecs s’identifiquen alguns requisits imposats a les adjudicatàries que s’han d’especificar per proporcionar seguretat jurídica i evitar problemes de discrecionalitat tècnica excessiva per part de l’òrgan de contractació.

Sobre la valoració de les ofertes, Competència recomana "dotar de més pes a la variable preu", i reconsiderar el pes i la determinació d’altres criteris relacionats amb la qualitat de l’oferta, així com els criteris per a la determinació de les ofertes anormalment baixes.

I en relació amb la condició especial sobre el manteniment o la generació d’ocupació, considera que "s’hauria d’avaluar l’impacte" que pot generar en les potencials licitadores i especificar-se el seu control efectiu.

Finalment es recomana fer un ús restrictiu de les pròrrogues i incloure en els plecs una clàusula que adverteixi de les conseqüències sancionadores i penals davant d’incompliments de la normativa de defensa de la competència.

Tres lots

El Govern espanyol va publicar el passat 12 d’abril els esperats plecs de la licitació del programa de Turisme Social de l’Imserso de les temporades 2019-2020 i 2020-2021 per un valor de 1.142 milions d’euros, xifra que inclou tant l’aportació de l’Imserso (20,39%) i la dels beneficiaris (79,61%) durant les dues temporades.

Les empreses interessades tenen de termini per presentar les ofertes fins al 17 de maig per a aquesta licitació, que contempla una possible pròrroga per dues més (1 de setembre de 2021-31 i d’agost del 2023).

Notícies relacionades

El programa oferirà 900.000 places agrupades en tres lots: costa insular –les Canàries i les Balears– (valorat en 39,6 milions d’euros); turisme en zones de costa peninsular (52,9 milions d’euros) i turisme d’interior i procedència europea (17,5 milions d’euros). Aquest últim conté les places més demandes pels usuaris del programa, ja que s’han incrementat un 7% respecte a la temporada passada.

En la temporada anterior, hi van participar 400 establiments hotelers, que van acumular 8 milions de pernoctacions. També es van crear 90.000 llocs de treball i 938.000 places. La gestió d’aquests viatges va anar a càrrec de Mundosenior –la UTE integrada per Globalia (Viajes Halcón) i Barceló (Viajes Barceló)– per a la costa peninsular i el turisme d’interior, i de Mundiplan –la UTE formada per Iberia, Alsa, Gowaii i IAG7– per a les Canàries i les Balears.

Temes:

Turisme