Turisme

Gairebé un milió de viatges de l'Imserso en suspens

Els hotelers recorren els plecs del contracte per suspendre la licitació d'aquest any pels baixos preus

Les agències de viatges es queixen de la baixa rendibilitat i adverteixen que alguna pot deixar el programa

zentauroepp7233285 inserso imserso190510195507

zentauroepp7233285 inserso imserso190510195507 / JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Gairebé un milió de jubilats viatgen entre els mesos de setembre i juny de l’any següent gràcies als viatges de l’Imserso, un programa vigent des dels anys 80 que aquest any ha fet saltar el senyal d’alarma. Després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) advertís sobre la baixa participació d’empreses al contracte, els hotelers es queixen del baix preu de les habitacions i impugnen els plecs i les agències de viatges deixen la porta oberta a deixar d’oferir el programa.

Els viatges de l’Imserso van ser dissenyats amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans i, al seu torn, potenciar el desenvolupament econòmic del sector turístic reduint l’estacionalitat. El Govern licita de forma anual o bianual aquests contractes públics amb un pressupost que aquest any s’acosta als 1.200 milions d’euros i del qual es beneficien gairebé un milió de persones de més de 65 anys –el programa està finançat parcialment–, més de 350 hotels i 12.000 treballadors cada temporada.

No obstant, el contracte d’aquest any és en els llimbs. La Confederació Espanyola d’Hotels i Apartaments Turístics (Cehat) ha sol·licitat per primera vegada l’anul·lació dels plecs licitats per l’Executiu, al·ludint a la baixa rendibilitat, cosa que podria retardar tot el procés. Si el recurs no s’admet a tràmit, les empreses tenen fins al 17 de maig per presentar les ofertes al programa i començar al setembre-octubre amb els viatges. Però si és admès, el problema podria ser complex.

Qüestió de preu

Els hotelers es queixen del preu per persona, que se situa en l’entorn dels 22 euros, i demanen elevar-lo fins als 25. Segons Cehat, el preu actual no contempla “cap increment”, ni en l’import que paga l’Estat ni en el de venda de preu al públic respecte a altres anys. I critiquen que no es comptabilitza l’“esforç inversor” dels hotels en reformes ni la pujada dels salaris (els hotelers estan obligats a tenir un treballador per cada 7,5 places).

“És un despropòsit”, apunta el president de l’Associació Empresarial Hotelera de Benidorm i la Costa Blanca (Hosbec), Antonio Mayor, que assegura que no demanen que aquests diners el posi l’Estat, sinó que siguin els usuaris els qui paguin dos euros més al dia. I reconeix sense embuts: “Preferim que el programa se’n vagi en orris a seguir així, és insostenible”.

Més protecció al viatger

Però no només es queixen els hotelers, també les agències de viatges, encarregades d’oferir els programes, tenen el seu i amenacen de no oferir-lo. El 2018 va entrar en vigor la nova llei de viatges combinats, que trasllada una directiva europea en què s’atorga més protecció per al viatger a través d’assegurances que han de costejar les mateixes agències.

Notícies relacionades

Segons la Federació Empresarial d’Associacions Territorials d’Agències de Viatges Espanyoles (Fetave), la nova protecció tindrà un cost estimat per la Comissió Europea d’entre 9 i 11 euros, quan la comissió de l’agència per vendre els viatges de l’Imserso és de 9,90 euros més IVA (12 euros bruts). “Ens paguen el mateix però tenim més costos”, apunta el president de l’associació, César Gutiérrez Calvo. En el seu cas també van valorar la possibilitat de recórrer els plecs, però van rebutjar aquesta possibilitat.

“Nosaltres hem optatperquè sigui cada agència qui decideixi si vol vendre el programa o no, a partir de la seva rentabilitat. Si venen molt pocs viatges d’aquest tipus, el cost serà més elevat, però les que estan molt especialitzades en l’Imserso tindran un cost més baix”, apunta Gutiérrez. I llança una idea per als hotelers: si el tribunal no admet el recurs,”que sigui cada hotel el que decideixi si vol o no oferir l’Imserso”.

Temes:

Hotels Turisme