evolució del creixement

L'economia catalana va créixer un 2% interanual el primer trimestre

L'Idescat detecta que l'alentiment econòmic de trimestres anteriors es pot haver frenat

zentauroepp44009912 barcelona 27 06 2018 economia para tema del d a  previsi n d180903093045

zentauroepp44009912 barcelona 27 06 2018 economia para tema del d a previsi n d180903093045 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer trimestre del 2019 el producte interior brut (PIB) de Catalunya ha crescut un 2% interanual, dues dècimes més que el quart trimestre del 2018 (1,8%), segons l’estimació d’avançament que elaboren conjuntament l’Idescat i el departament de Vicepresidència i d’Economia. El creixement de l’economia catalana s’estabilitza després d’una desacceleració gradual al llarg de l’any 2018, motivada en gran part per la fragilitat de l’entorn internacional. En termes intertrimestrals, el PIB va avançar un 0,6%, dues dècimes més que en el trimestre anterior.

La conjuntura internacional desfavorable ha afectat especialment Catalunya, que té uns fluxos comercials molt intensos amb l’exterior. Aquesta situació s’ha vist agreujada per la rellevància que a Catalunya té la indústria, el sector més exposat als mercats internacionals i, per tant, el que més ha notat la moderació del creixement de la zona euro, l’escalada del proteccionisme comercial i les incerteses entorn del desenllaç del 'brexit', considera la Generalitat.

No obstant, el curs dels esdeveniments en els primers mesos de l’any permeten ser més optimista. Les dades interanuals entre el gener i el març suggereixen que l’alentiment econòmic podria haver-se frenat, si bé caldrà confirmar-ho amb els resultats dels pròxims mesos. A la zona euro i a Espanya –amb taxes de creixement de l’1,2% i el 2,4%, respectivament– els indicadors també apunten a una certa millora respecte a l’últim trimestre de 2018.  En termes intertrimestrals, el creixement de l’economia catalana en el primer trimestre del 2019 se situa en un 0,6%, dues dècimes més que l’anterior. El repunt en la taxa de creixement s’aprecia també en el conjunt d’Espanya (amb una taxa del 0,7%) i la mitjana de la zona euro (0,4%).

Milloren els serveis

El sector de serveis –el més rellevant en l’economia catalana– ha registrat un creixement del 2,9% interanual per tercer trimestre consecutiu. Els indicadors d’activitat assenyalen increments en totes les branques, però en particular continua destacant l’evolució més dinàmica de les activitats professionals, científiques i tècniques, així com les activitats de transport i emmagatzemament.

Notícies relacionades

Quant als indicadors turístics, l’arribada del nombre de turistes ha crescut un 3,2% interanual fins al febrer, mentre la seva despesa presenta un creixement de l’1,7% La construcció manté un creixement destacat el primer trimestre del 2019, d’un 5,1% interanual, per sobre de la resta de grans sectors. Aquest dinamisme també queda reflectit en les dades del mercat de treball en aquest sector, amb creixements de l’afiliació del 5,8% interanual. L’activitat de la indústria (-0,9%) ha frenat el ritme de caiguda que va registrar l’últim trimestre de l’any 2018 (-2,4%), derivada de la seva forta exposició als mercats internacionals. Amb tot, el sector presenta reptes importants en algunes branques d’activitat, com la del sector de l’automòbil, amb els requeriments derivats de la nova normativa europea d’emissions de vehicles

 

Temes:

Catalunya PIB