Ocupació

CCOO deixa caure que s'aixecarà de la mesa de diàleg si el Govern no compleix el pactat

El líder del sindicat demana que el Govern sigui 'audaç' i tiri endavant un Decret Llei amb els acords

Unai Sordo adverteix que la negociació a dues bandes del Govern -amb ells i amb el PDECat- dificulta el procés

fcasals40422701 unai sordo171005190334

fcasals40422701 unai sordo171005190334 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La bona sintonia entre el Govern i els agents socials penja d’un fil. Si bé tots dos mantenen una posició molt similar entorn de la contrareforma laboral –fins i tot van arribar a firmar un text al desembre– el cert és que, de moment, aquestes línies no s’han materialitzat. I això pesa en el si de CCOO que demana al Govern que sigui "audaç" i mogui fitxa amb un Reial Decret Llei en el qual es vegin reflectits els acords assolits, perquè, si no, "poden debilitar-se les taules de diàleg en els pròxims mesos", adverteixen.

Des del sindicat són cauts, no amenacen, però sí avisen al Govern que el temps no corre a favor seu, i recorden –en paraules del secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una trobada amb periodistes– que una mesa de negociació "no és una tertúlia". En aquest sentit, Unai Sordo va llançar una qüestió a l’aire: "Si el Govern ens obre una segona fase de negociació –en relació amb la intenció de l’Executiu de dur a terme canvis laborals entorn de la contractació–, quina posició hem de jugar els sindicats quan ens consta que hi ha uns textos tancats" i no materialitzats.

Jugada a dues bandes

El problema de fons versa en què la realitat parlamentària actual –amb un Govern de 84 diputats i sense majoria absoluta amb el seu principal aliat (Units Podem) fent d’àrbitre– provoca que la negociació col·lectiva amb els agents socials passi de tenir els habituals dos o tres actors a tenir-ne molts més, ja que ja no val l’acord entre sindicats i Govern –més patronal–, sinó que ara cal convèncer també altres forces. En concret, referent a la contrareforma laboral, el poder el té el PDECat, que apareix com el principal assenyalat per CCOO, tot i que també Podem, que és el soci de Govern de Sánchez, no l’hi posarà fàcil, com ha demostrat aquest dimarts tombant el decret dels lloguers.

Notícies relacionades

I aquest joc a dues bandes del Govern –d’una banda negociació amb sindicats i patronal i, de l’altra, amb el PDECat– amb diferents propostes a sobre de la taula no agrada gaire a CCOO, que demana al Govern que sigui "audaç" i materialitzi els ‘seus’ acords via real Decret Llei. Així, la pilota cauria a la teulada del PDECat, que, asseguren, "hauria aguantat la tirada". "Seria molt difícil d’explicar per a ells, amb el seu discurs actual vinculat a la independència i a tots els problemes socials", i no podrien evitar donar-li suport, va assenyalar Unai Sordo.

"El problema del Govern és que ha de negociar amb el PDECat i Units Podem, no es tracta d’un bloqueig, sinó de quins continguts sortiran d’allà. Nosaltres érem conscients que hi hauria negociació parlamentària, però demanem corresponsabilitat al Govern amb el que hem parlat. Del PDEcat no em consta una actitud de bloqueig però sí de devaluació de continguts", va afegir Sordo.