Brussel·les imposa una multa de 570 milions a Mastercard

La Comissió Europea castiga el sistema de pagaments amb targeta per impedir als comerciants beneficiar-se de tarifes més baixes

L'Executiu comunitari redueix un 10% la sanció perquè la plataforma ha cooperat en la investigació que va engegar el 2013

European Competition Commissioner Margrethe Vestager holds a news conference after Dow Chemical gained conditional EU antitrust approval on Monday for their $130 billion merger by agreeing to significant asset sales, one of a trio of mega mergers that will redraw the agrochemicals industry, in Brussels, Belgium March 27, 2017. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

European Competition Commissioner Margrethe Vestager holds a news conference after Dow Chemical gained conditional EU antitrust approval on Monday for their $130 billion merger by agreeing to significant asset sales, one of a trio of mega mergers that will redraw the agrochemicals industry, in Brussels, Belgium March 27, 2017.  REUTERS/Yves Herman
zentauroepp8655480 file    in this april 29  2008 file photo  a mastercard is s190122123846

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Cop de Brussel·les a Mastercard. La Comissió Europea ha imposat una multa de 570,5 milions d’euros al conegut sistema de pagament amb targeta per restringir en el passat la possibilitat dels comerciants de beneficiar-se de millors ofertes de les entitats bancàries establertes al mercat únic i imposar-los costos més elevats, cosa que vulnera, segons el parer de Brussel·les, les regles antimonopoli de la Unió Europea.

“Els consumidors europeus utilitzen cada dia targetes de pagament per comprar aliments o roba o comprar a internet. A l’impedir als comerciants beneficiar-se de condicions més bones de bancs establerts en altres estats membres, les regles imposades per Mastercard han augmentat artificialment els costos de pagar amb targeta en detriment dels consumidors i els comerciants”, denuncia la comissària de Competència, Margrethe Vestager, sobre les pràctiques utilitzades pelsegon sistema de pagament més gran a l’Espai Econòmic Europeu i que hi té un paper “essencial”, ja que les empreses i els consumidors europeus realitzen més de la meitat dels pagaments amb targeta.

Sota el sistema de Mastercard, que actua com a plataforma, garanteix la finalització transaccions de pagament i transfereix fons al banc minorista, les entitats bancàries ofereixen serveis de pagament amb targetes Mastercard i Maestro. Quan un consumidor utilitza una targeta de dèbit o de crèdit en una botiga o a internet, el banc del detallista paga una tarifa, anomenada ‘comissió d’intercanvi’, al banc del titular de la targeta. L’entitat adquirent transfereix aquest càrrec al detallista, que l’inclou, com qualsevol altre cost, en els preus finals per a tots els consumidors, inclosos els que no uilitzen targetes.

Tarifes més elevades

Les regles de Mastercard obligaven els bancs adquirents a aplicar les tarifes d’intercanvi del país on és el detallista. Fins al 9 de desembre del 2015, quan es van introduir límits màxims a través del reglament sobre les tarifes d’intercanvi, aquest cost variava considerablement d’un país a l’altre. El resultat és que els detallistes als països amb tarifes d’intercanvi altes no podien beneficiar-se de les tarifes d’intercanvi més baixes ofertes per un banc adquirent ubicat en un altre estat membre.

Notícies relacionades

Brussel·les va començar la seva investigació l’abril del 2013, amb l’objectiu d’avaluar si aquestes normes sobre "adquisicions transfrontereres" infringien les normes antimonopoli de la UE, i el juliol del 2015 la Comissió va emetre un plec de càrrecs. La investigació ha demostrat que els detallistes han pagat més en serveis bancaris per rebre pagaments amb targeta que si haguessin tingut la llibertat de comprar serveis de preu més baix. Cosa que ha provocat preus més alts per a detallistes i consumidors, una competència transfronterera limitada i una segmentació artificial del mercat únic.

D’aquí la decisió de Brussel·les d’imposar una multa de 570 milions. La plataforma s’ha beneficiat, no obstant, d’una reducció de la multa del 10%, ja que va cooperar en la investigació de l’Executiu comunitari. A més, la infracció va acabar-se el 2015, quan va entrar en vigor la normativa comunitària sobre límits màxims a les taxes de les targetes.