Desacceleració

La Xina registra el creixement econòmic més baix en 28 anys

El PIB del gegant asiàtic va augmentar fins al 6,6%, segons el previst pel Govern de Pequín

REFILE - CORRECTING TYPE OF ATTACK  Police watch as a woman and a child leave a primary school that was the scene of a hammer attack in Beijing  China  January 8  2019   REUTERS Thomas Peter

REFILE - CORRECTING TYPE OF ATTACK Police watch as a woman and a child leave a primary school that was the scene of a hammer attack in Beijing China January 8 2019 REUTERS Thomas Peter / THOMAS PETER (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La Xina continua ancorada en la desacceleració econòmica. El seu PIB va créixer l’any passat el 6,6%, el ritme més lent en gairebé tres dècades, fet que enfortiràDonald Trump en les negociacions sobre la guerra comercial que lliuren les dues economies més grans del món. També és històric el 6,4% de l’últim trimestre: és la xifra més baixa des del 2009, en els dies més crus de la crisi financera. Sella, a més, la tendència baixista anual (6,8%, 6,7% i 6,5% en els anteriors).

Pequín va al·ludir a un conjunt de vaporoses raons internes i externes. "Veiem que hi ha canvis en l’estabilitat i preocupació per aquests canvis. L’entorn internacional és complex i seriós. L’economia està patint pressions", va justificar el director de l’Oficina Nacional d’Estadístiques de la Xina, Ning Jizhe. Només al final va al·ludir a l’elefant a l’habitació: "El conflicte Xina-Estats Units ens està afectant, però l’impacte és manejable", va acabar.

Pequín i Washington s’han concedit uns mesos per resoldre les disputes abans de reprendre l’escalada aranzelària. El viceprimer ministre xinès, Liu He, arribarà als Estats Units a finals de mes per a l’enèsima ronda de negociacions mentre que Wang Qishan, el vicepresident, acudirà al Fòrum de Davos. El president, Xi Jinping, s’enfronta a un delicat repte: segellar el final d’una guerra que està afectant l’economia nacional sense que sembli que el líder xinès més poderós en dècades hagi capitulat. Trump va aclarir recentment que les negociacions van en la bona direcció, però va desmentir que estigui considerant l’aixecament dels milionaris aranzels a les exportacions xineses.

La producció, en mínims històrics

Les últimes dades de producció industrial, inversió i consum intern han arribat en els últims mesos a mínims històrics. Els cotxes venuts el 2018, un indicador fiable de la confiança del consumidor, van caure un 6% fins als 22 milions d’unitats. Altres sectors que tradicionalment havien empès l’economia com les infraestructures, la vivenda o les exportacions van registrar creixements molt tebis.

La urgència per embridar problemes estructurals llasta els esforços d’estimular l’economia. La preocupació més gran ésl’elefantíac endeutament d’empreses i governs locals, que alguns experts assenyalen com un perill de descarrilament imminent. La situació descarta l’aprovació d’aquells paquets d’inversions públiques milionàries en infraestructures amb què Pequín va travessar la crisi financera que va enfonsar la resta del món. A la Xina no només li falta el múscul financer de llavors, sinó que tem una altra onada d’endeutament massiu.

Hi ha la certesa que l’economia xinesa ha perdut l’esplendor passada i el món té raons per preocupar-se, perquè Pequín ha contribuït a la tercera part del creixement global en l’última dècada. Però des de la Xina recorden que tot forma part del pla. El creixement anual, de fet, supera en una dècima l’objectiu "del voltant del 6,5%" exposat al març. La Xina va renunciar anys enrere a les expansions de dues xifres que van arrasar el medi ambient i van disparar les desigualtats socials a canvi d’un creixement més moderat, racional i científic.

Desacceleració global

Notícies relacionades

El PIB encara augmenta a un ritme que enveja qualsevol govern occidental i és avui 3,5 vegades més gran que fa només deu anys. Ning va dibuixar un horitzó moderadament optimista malgrat l’entorn internacional més hostil. "Hi ha desafiaments, però també oportunitats. Ens hem de fixar en la perspectiva: l’economia global es desaccelera, però la Xina continua aportant el gruix del creixement mundial. La nostra economia és sòlida i té recursos per superar les dificultats", ha assenyalat aquest matí.

Els experts vaticinen que aquest any l’economia xinesa creixerà el 6,3% i que Pequín fixarà en la pròxima Assemblea Nacional Popular un objectiu moderat de prop del 6%.  La clau rau en la guerra comercial. Si la Xina segella la pau, l’economia s’estabilitzarà a l’estiu. Altrament, els efectes seran molt més intensos que l’any passat, quan les presses dels exportadors per produir i treure’s de sobre les mercaderies abans de l’entrada en vigor dels aranzels va maquillar les xifres.