tensió econòmica

La Xina respon a la guerra comercial dels EUA amb més mesura aranzelàries

Pequín anuncia nous aranzels del 25% a un total de 106 productes importats nord-americans, com la soja, els automòbils o els avions

zentauroepp42772618 fuz02  nantong  china   04 04 2018   fotograf a de archivo d180404120109

zentauroepp42772618 fuz02 nantong china 04 04 2018 fotograf a de archivo d180404120109 / XU CONGJUN

1
Es llegeix en minuts

La Xina ha anunciat aquest dimecres nous aranzels del 25% a un total de 106 productes importats dels Estats Units, entre els quals hi ha la soja, els automòbils i els avions, per valor de 50.000 milions de dòlars (uns 40.000 milions d'euros).

El Ministeri de Comerç ha informat d'aquesta mesura amb la qual pretén defensar els drets del país davant els aranzels anunciats per l'Administració de Donald Trump contra les importacions xineses, els més recents dirigits a aparells de tecnologia punta de les indústries aeroespacial i robòtica, entre altres.

Els productes inclosos en la llista van tenir un valor de 50.000 milions de dòlars el 2017, segons ha detallat el Ministeri xinès en un comunicat, en el qual no va precisar la data d'entrada en vigor d'aquestes noves càrregues.

Entre els productes que es veuran afectats pels aranzels del 25% figuren alguns d'agrícoles, com la soja o el blat de moro, així com la vedella, el suc de taronja i alguns tipus de vehicles i avions.

Deures internacionals

Les autoritats xineses han insistit que amb aquesta mesura pretenen "defensar els drets legals de la Xina" davant l'"emergència" causada pels EUA, que ha actuat "en contra dels seus deures internacionals".

El gegant asiàtic, que és el segon soci comercial dels EUA, ja va anunciar aquest dilluns la imposició de gravàmens a un conjunt de 128 productes nord-americans, en resposta a les tarifes que Washington va anunciar el mes passat sobre les importacions d'acer i alumini xinesos.

Notícies relacionades

La Xina ha revelat aquesta nova llista de 106 productes després que ahir l'Oficina del Representant de Comerç Exterior dels Estats Units (USTR) publiqués una llista que inclou 1.300 productes xinesos als quals planeja imposar aranzels com a resposta a les pràctiques comercials "deslleials" del país asiàtic. La llista de la USTR, que inclou medicaments o aparells de tecnologia punta de les indústries aeroespacial i robòtica, ara està subjecta a un període de comentaris públics de 30 dies abans que els gravàmens entrin en vigor.

Apel·lar al diàleg

Trump va anunciar al març que imposaria aranzels de fins a 60.000 milions de dòlars sobre les importacions xineses, encara que segons les informacions d'USTS aquest dimarts finalment el volum afectat serà de 50.000 milions. Encara que Pequín ha apel·lat en repetides ocasions al diàleg per evitar una possible guerra comercial entre les dues economies més grans del món, sempre ha assegurat no tenir por a un conflicte d'aquest tipus.