Energia

La transició energètica a Espanya necessitarà inversions de més de 200.000 milions en la pròxima dècada

La ministra Ribera ha recordat als inversions internacionals que aquesta transformació "és també un gran negoci"

zentauroepp45891194 teresa ribera181119105004

zentauroepp45891194 teresa ribera181119105004 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts

La transició energètica que s’acosta suposarà un gran canvi en l’economia amb l’arribada de nous negocis, i, per tant, noves inversions, que podran superar els 200.000 milions d’euros en la pròxima dècada. Així ho ha assenyalat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dimarts a Madrid davant prop de 150 inversors internacionals i 50 empreses cotitzades, a qui ha recordat que "una gran transformació és també un gran negoci".

"La transició energètica està prenent lloc ja i no pot dur-se a terme sense el sector inversor. Necessitem facilitar les coses en la direcció correcta, necessitem assenyalar un camí per a un futur millor i sé que a vosaltres us interessa. Tots sabem que un futur baix en carboni proveirà grans oportunitats de negoci", ha recordat Ribera durant la conferència inaugural de la IX edició de l’Spain Investors Day.  

En concret, segons els càlculs del ministeri, d’aquests 200.000 milions d’euros, entre el 40% i el 42% corresponen a les inversions en eficiència, és a dir, per exemple, la renovació del parc d’edificis espanyol; un 45% de la inversió serà per a les energies renovables, en què Espanya, ha recordat Ribera, "té un gran potencial"; un 12%, per a les xarxes i electrificació, i entre un 1-3%, per a altres mesures. "Es tracta d’un gran negoci. Hi haurà senyals públics i diners públics, però, per descomptat, es necessita una gran inversió per la part privada", ha dit Ribera.

Una xifra, aquests 200.000 milions d’euros, que suposaran un "impacte positiu" en els estalvis de la balança comercial, en la dependència energètica exterior, en la generació d’ocupació i en el creixement del PIB, que, segons Ribera, tindrà un increment d’entre 15.000 i 25.000 milions d’euros a l’any entre els anys 2021 i 2030, principalment en el sector industrial i en la construcció, ha dit.  

Notícies relacionades

És, per tant, una transició en què "Espanya té molt a guanyar", ha assenyalat Ribera, que, posteriorment, ha recordat davant dels mitjans de comunicació que la transformació cap a un model 100% renovable "no es produirà d’un dia per l’altre", però que sí que "requereix xifres d’inversió i de modernització de les nostres xarxes per poder dur-lo a terme, combinant la generació centralitzada amb la distribuïda i aprofitant tot el potencial que ofereix l’autoconsum i les petites xarxes tancades".

"Tot això són grans oportunitats d’inversió i grans oportunitats d’estalvi per al conjunt de l’economia, però també per al consumidor o el pagador final de la factura", ha conclòs.