Prestacions

El Govern actualitzarà les pensions partint de l'IPC del desembre

Fonts del Ministeri de Treball xifren en un cost extra respecte al previst de 386 milions d'euros

La xifra prevista d'inflació per al desembre serà entre dues o tres dècimes superior a la de novembre

GRAF3891  MADRID  06 06 2018 - Fotografia de archivo  08 01 2018   de la secretaria ejecutiva de Seguridad Social y Pacto de Toledo del PSOE  Magdalena Valerio que sera la proxima ministra de Trabajo  segun han avanzado a Efe fuentes socialistas  EFE  Zipi

GRAF3891 MADRID 06 06 2018 - Fotografia de archivo 08 01 2018 de la secretaria ejecutiva de Seguridad Social y Pacto de Toledo del PSOE Magdalena Valerio que sera la proxima ministra de Trabajo segun han avanzado a Efe fuentes socialistas EFE Zipi / ZIPI (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Les pensions s’actualitzaran partint de l’IPC del desembre, no del novembre, com es feia en els últims anys. Almenys aquest és el principal escenari amb què està treballant el Ministeri de Treball, segons han confirmat fonts internes a falta de coordinar-se amb el Ministeri d’Hisenda. El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha explicat que cada dècima de desviació dels preus respecte a la pujada de les pensions d’aquest any (1,6%) suposarà un cost de 128,6 milions d’euros en compensació als pensionistes. 

Diverses fonts del Ministeri estimen que l’IPC esperat per al novembre és d’un 2,1% o 2,2%, i que per al desembre es calcula un 1,9%. És a dir, la paga compensatòria als pensionistes tindrà un cost pròxim a 386 milions d’euros. El càlcul final s’acabarà de definir en les pròximes setmanes i el ministeri ho atribueix a una qüestió de terminis, no tant de la quantia extra que acabi suposant. 

Notícies relacionades

En cas que la desviació de preus es consolidés en la nòmina de les pensions, un tema que encara no està del tot clar, aquests 386 milions d’euros es duplicarien i el cost total de la compensació s’acostaria als 772 milions d’euros. Això entrarà en vigor al gener, ja sigui via aprovació d’un nou pressupost, pendent de la conseqüent aritmètica parlamentària, o via pròrroga del present.

D’aquests 772 milions, la meitat es destinarien a compensar els pensionistes per la desviació de preus (és a dir, al que es coneix com a pagueta) i la resta, a consolidar en nòmina la desviació de l’IPC.