Torra veu "impossible" recolzar els Pressupostos de l'Estat si no hi ha avenços sobre els presos

El president, de viatge a Suïssa per demanar una mediació internacional, evita precisar quines mesures reclama a Sánchez sobre els empresonats

Torra s'entrevista amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb qui diu haver tingut una gran sintonia i carrega contra Borrell

whatsapp-image-2018-10-17-at-11

whatsapp-image-2018-10-17-at-11

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Cop de porta sense matisos del Govern als Pressupostos de l’Estat. Des de Ginebra (Suïssa), on aquest matí s’ha entrevistat en privat amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, el president Quim Torra ha sigut més contundent que mai –molt més que el diputat del PDECat, Carles Campuzano, que havia parlat d’una negociació molt difícil– i ha donat per "impossible" el recolzament dels partits sobiranistes en el Congrés als comptes del 2019, malgrat la petició expressa que ha formulat aquest dimecres el líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquest divendres s’entrevistarà amb l’exvicepresident Oriol Junqueras a la presó de Lledoners.

"La negociació dels Pressupostos és impossible amb la situació actual de presos polítics, d’exiliats. Acabo de veure Marta Rovira, que està a l’exili, estaré dilluns a Waterloo per veure el president Puigdemont, em vaig reunir amb els Jordis ahir, en aquesta situació, ¿algú es pensa que si no s’ha mogut res nosaltres podem recolzar uns Pressupostos? Seria com donar suport als Pressupostos de Mariano Rajoy perquè no s’hauria mogut res", ha afirmat Torra, sense precisar quins moviments concrets reclama al Govern del PSOE en relació amb els presos.

La visita d’Iglesias a Junqueras

Torra s’ha felicitat per la iniciativa del líder de Podem, Pablo Iglesias, de visitar Junqueras a la presó, però en resposta a la petició d’Iglesias del recolzament als comptes per avançar en la situació dels presos, el president ha contestat: "Jo faria l’ordre dels plantejaments al revés: primer, què passa amb els nostres presos polítics, i després parlem dels Pressupostos si s’escau; en les condicions en què està avui el país em sembla impossible que puguem votar a favor dels Pressupostos". I en aquest sentit ha insistit en la reclamació al president del Govern, Pedro Sánchez, sobre si hi ha "una situació diferent des d’Espanya a la situació política catalana, ¿sí o no? perquè si els presos continuen empresonats, si no hi ha cap avenç en el dret d’autodeterminació, és absolutament impossible que nosaltres votem aquests Pressupostos".

Reunió amb Rovira i unitat d’acció

Notícies relacionades

Torra ha fet aquestes declaracions després d’una entrevista discreta a Ginebra amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, amb qui ha dit que ha trobat moltes coincidències: "Sempre dic que només tirarem endavant si des de l’exili, les presons, les institucions, les organitzacions cíviques, avancem junts i recuperem l’esperit de l’1-0 i la força del 3-0 i amb la Marta [Rovira] hem coincidit plenament en aquest objectiu ambiciós i que només la lliure absolució dels acusats i empresonats és l’única sentència possible". Aquesta tarda Torra pronunciarà una conferència a la Universitat de Ginebra, on plantejarà la necessitat d’una mediació internacional respecte a la qüestió sobiranista.

Crítiques a Borrell

Torra ha criticat també el ministre d’Exteriors, Josep Borrell –per retirar l’estatus diplomàtic al delegat de Flandes a Espanya, pel seu recolzament al procés–. "Dedica el 100% del seu temps a combatre la causa de la independència –ha afirmat el president– i al final ha d’acabar trobant enemics on no crec que un ministre d’Exteriors els hauria de buscar, perquè ja s’està enfrontant a països de la UE. Em sembla inconcebible, Europa s’adona que el problema de la llibertat d’expressió no és un afer intern sinó que afecta la UE i demanaria al senyor Borrell que no fa falta que estigui el 100% del temps intentant combatre l’independentisme i li recordo que el seu sou el paguem també els catalans".