Drets

El Suprem dicta que els hereus han de percebre les indemnitzacions laborals pendents

El Tribunal unifica la seva doctrina arran d'una demanda interposada pels descendents d'un treballador víctima de l'amiant de Cerdanyola

jcarbo45335368 amianto181005131100

jcarbo45335368 amianto181005131100 / Anna Mas Talens

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els hereus tenen dret a reclamar i percebre les indemnitzacions fruit de l’activitat laboral dels seus ascendents. Així ho ha dictaminat el Tribunal Suprem arran d’una sentència en relació amb un extreballador mort després de 21 anys d’exposició al’amiant en una empresa de Cerdanyola del Vallès (Barcelona). La sentència, feta pública aquest dilluns, unifica doctrina referent a això i estableix jurisprudència per a futurs casos.

El cas que marca les futures resolucions dels tribunals espanyols es remunta a l’11 d’abril del 1974, quan un obrer especialista de l’empresa Uralita S.A. va morir als 48 anys, després de treballar-ne 21 en aquesta empresa. A la seva vídua li va ser assignada una pensió pròpia d’una mort del cònjuge per malaltia comuna i no es va reconèixer l’origen laboral de la mort. No va ser fins al 2011 quan la vídua va decidir presentar un requeriment davant de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), l’òrgan responsable de dictaminar les prestacions per malalties professionals, perquè se li reconegués la laboralitat i se li apliqués el 50% d’increment corresponent en la seva prestació.

Notícies relacionades

La demandant va morir l’any següent i no va arribar a veure com el 2015 l’INSS li donava la raó i reconeixia la vinculació entre el càncer bronquial de pulmó que va matar el seu marit i l’exposició prolongada a les fibres d’amiant. Els seus hereus, fill i neta, van presentar demanda davant d’un jutjat de primera instància de Sabadell i el 2016 aquest va resoldre en el seu favor. No obstant, no va ser fins al 18 de juliol passat que el Tribunal Suprem va blindar definitivament la resolució inicial del jutjat de Sabadell, ja que, recurs mitjançant, el Tribunal Superior de Justícia va dictaminar que els hereus d’una víctima laboral no podien reclamar els seus drets perquè aquests són "personalíssims" i "no es transmeten mortis causa".

Finalment, el Suprem va dictaminar que, a part dels danys morals que comporta la mort d’un familiar fruit de la seva activitat laboral, això també porta un perjudici material i que no rebre la indemnització de l’empresa li ha de destinar afecta el seu "cabal hereditari", segons expressa en la sentència. Per la seva banda, l’advocada del Col·lectiu Ronda que ha portat el cas, Raquel Lafuente, considera que aquesta resolució emfatitza "la transcendència d’una sentència que contribueix a solidificar la tesi que el causant d’un mal és responsable de rescabalar i indemnitzar el perjudici causat, sense que la defunció del causant del dret pugui permetre a les empreses defugir aquesta obligació."