energia

Cepsa suspèn la seva sortida a borsa

El fons sobirà d'Abu Dhabi, que controla el 100 % del capital, s'escuda en "l'estat actual dels mercats internacionals"

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès.

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts

Cepsa ha decidit suspendre la seva sortida a borsasortida a borsa, que estava prevista per a aquest dijous. L’accionista de la companyia,Mubadala, el fons sobirà d’Abu Dhabique controla el 100 % de la companyia des del 2011, ha decidit "desistir de l’oferta de venda", i, en conseqüència, "posposar el seu procés d’admissió a negociació a les borses", segons el fet rellevant enviat a la CNMV.

La companyia no ha fixat data per tornar a intentar sortir al mercat. Cepsa argumenta per a la decisió “l’estat actual dels mercats de valors internacionals". La forquilla de preus fixada entre els 13,1 i els 15,1 suposava valorar el 100% del capital entre 7.010 i 8.000 milions d’eurosentre 7.010 i 8.000 milions d’euros.

La petroliera esperava culminar la col·locació entreinversors institucionals i treballadors  del 25% del seu capital dijous vinent, 18 d’octubre, a un preu d’entre 13,10 i 15,10 euros per acció. Això suposava valorar el 100 % de la companyia entre 7.010 i 8.000 milions.

Els esdeveniments econòmics internacionals més recents han sembrat una gran incertesa en els mercats internacionals de capitals", assenyala la companyia.  "En aquest escenari, les ganes dels inversors internacionals s’ha retret de manera significativa i, per tant, la seva predisposició a participar en processos de sortida a borsa com el que estava duent a terme Cepsa". 

Continuïtat

Mubadala ha manifestat la sevavocació de continuïtat"com a inversor a llarg termini", segons el fet rellevant. Segons explica, el procés de presentació a analistes i inversors "ha reforçat la convicció de Mubadala del valor de Cepsa, de la solidesa del seu pla estratègic 2030, de la seva destacada posició de lideratge en el mercat i potencial de creixement".

La fixació de la forquilla de preus ja va estava a la part baixa del rang inicialment previst. Amb tot, al tancament de divendres, la companyia no havia aconseguit encara completar el 100 % de la demanda del seu OPV, que se situava per sobre del 70 %. 

En el camí de tornada de Cepsa de la borsa s’hi ha encreuat el renovat temor dels inversors sobre la desacceleració econòmica global, després que l’FMI  rebaixés la setmana passada les seves previsions de creixement,FMI i l’alça de la rendibilitat del bo dels EUA, que fa témer pujades més intenses d’interès de la Fed que accelerin un canvi de cicle.

Notícies relacionades

Un altre gran canvi canvi respecte a divendres és la creixent tensió internacional que hi ha sobre l’Aràbia Sauditaper ladesaparició del periodista crític Jamal Khashoggi,que ha desencadenat una enorme onada de crítiques mundials en l’àmbit polític i empresarial i que suposa un element d’incertesa també sobre Abu Dabhi, el fons sobirà del qual és l’amo de Cepsa.

Sobre el mercat espanyol pesa, a més, la inquietud que encomana Itàlia amb la presentació dels seus pressupostos a Brussel·les, en què preveu elevar el dèficit públic, i també la falta d’acord en les negociacions del ‘brexit’, sobre el qual aquesta setmana celebra el Consell Europeu una trobada decisiva.